Record istoric de tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti: 19,5 miliarde de lei, cu peste 1 miliard de lei faţă de nivelul raportat la finele anului trecut

Autor: Eduard Ivanovici 14.12.2021

Valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti a depăşit 19 miliarde de lei, conform unui comunicat al BVB.

Tranzacţiile au ajuns la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare din 13 decembrie la 19,5 miliarde de lei (3,9 miliarde de euro). Noua valoare record a fost atinsă cu 12 şedinţe de tranzacţionare înainte de finalul anului.

Prin maximul atins în 2020, valoarea tranzacţiilor realizate pe Piaţa Reglementată a fost de 18,27 miliarde de lei. Nivelul de anul trecut a depăşit cu circa 25% maximul din 2007.

Investitorii şi-au intensificat în acest an activitatea de tranzacţionare la BVB într-un context evidenţiat de oportunităţile fără precedent oferite de piaţa de capital, caracterizată printr-o efervescenţă a listărilor de acţiuni şi obligaţiuni, reiese din comunicatul BVB.

Evoluţia tranzacţiilor vine în contextul în care bursa a scăzut cu 3,5% în noiembrie, cea mai slabă lună din octombrie 2020. Dinamica negativă s-a suprapus creşterilor înregistrate de inflaţie, respectiv estimărilor privind scumpirile, ceea ce s-a reflectat şi asupra randamentelor obligaţiunilor listate la Bucureşti.

BET, indicele de referinţă al bursei locale, s-a apreciat anul acesta cu 26%, iar BET-TR, care include şi dividendele distribuite acţionarilor, a crescut cu aproximativ 33%. La ora publicării ştirii, BET se deprecia cu 0,22%