NuScale, partenerul Nuclearelectrica în proiectul de SMR, vrea să se listeze printr-o fuziune cu un SPAC. Evaluare de 1,9 mld. dolari

Autor: Eduard Ivanovici 14.12.2021

NuScale Power, un furnizor de tehnologie a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR), va debuta pe piaţa de capital din Statele Unite după ce va fuziona cu un SPAC (special purpose acquisition company) numit Spring Valley Acquisition, într-un acord care ar evalua compania la 1,9 miliarde de dolari, relatează MarketWatch.

Descrise adesea drept „companii-cecuri în alb”, SPAC-urile reprezintă firme „de faţadă”, create de investitori cu scopul de a strânge bani printr-o listare la bursă pentru ca ulterior să cumpere sau să fuzioneze cu o altă companie. În cele mai multe cazuri, singurele active deţinute de un SPAC sunt banii strânşi din debutul pe piaţa de capital, modelul câştigând popularitate în special în rândurile startup-urilor din SUA.

Noua companie va fi numită NuScale Power Corp şi se va lista sub simbolul bursier „SMR”. Grupul va avea venituri brute de până la 413 milioane de dolari, inclusiv o investiţie privată în companie tranzacţionabilă (PIPE) în valoare de 181 de milioane de dolari. Investiţia este sprijinită de Samsung, grupul de private equity DS şi fondul Segra Capital Management, cu participare din partea unui sponsor al Spring Valley, Pearl Energy.

„Tehnologia SMR a NuScale este sigură, de încredere şi scalabilă, reprezentând prima şi singura tehnologie care a primit aprobare ‘Standard Design’ din Partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA”, reiese dintr-o declaraţie comună a celor două companii.

Luna trecută, producătorul român de energie Nuclearelectrica (SNN), alături de NuScale, au anunţat că vor realiza local un proiect bazat pe tehnologia reactoarelor modulare, care va include 6 unităţi de câte 77 MW, eveniment ce ar urma să creeze 3.700 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţial de a creşte numărul de joburi la 30.000.

Acţionarul majoritar al NuScale, grupul Fluor, va deţine aproape 60% din noua companie şi va rămâne partener al NuScale.

Oamenii aflaţi la conducerea companiei vor rămâne în funcţii, iar acordul este aşteptat să se încheie în prima jumătate a anului viitor.