Gigantul Samsung a scos la vânzare proiectul solar de 160 mil. euro din Giurgiu. Parcul este cel mai mare deţinut de coreeni în Europa

Autor: Roxana Petrescu 15.12.2021

♦ Finalizat în 2012, parcul solar deţinut de Samsung în Giurgiu, cu o capacitate de 45 MW, a necesitat o investiţie de 160 mil. euro, arată datele Băncii Mondiale. De atunci, costul tehnologiei a scăzut dramatic în energia solară, proiectul fiind scos la vânzare în toamna aceastui an. 

LJG Green Source Energy Alpha, compania de proiect din spatele unui parc solar de 45 MW din Giurgiu, a fost pre­luată în 2012 de către Samsung C&T Corporation. La acel moment, parcul solar era cel mai mare din România, dezvol­tarea acestuia având la bază o investiţie de circa 160 de milioane de euro, potrivit Băncii Mondiale. Potrivit unor surse din piaţă însă, parcul solar ar fi acum la vânzare.

„Ofertele au început să vină din toamnă“, spun oameni apropiaţi tranzacţiei. Reprezentanţii Samsung C&T Corporation şi cei ai companiei de proiect, LJG Green Source Energy Alpha, nu au comentat până la închiderea ediţiei. Potrivit datelor publice, 78% din acţiunile acestei firme de proiect, LJG Green Source Energy Alpha, sunt controlate de compania Solluce România 1 BV, înregistrată în Olanda. La rândul ei, compania Solluce România 1 BV este deţinută de către Samsung Corp.

Cu o capacitate de 45 MW, parcul solar din Giurgiu este cel mai mare pe care Samsung în deţine în Europa, Asia şi SUA, grupul având însă în portofoliu proiecte cu o capacitate mai mare în Canada. Finalizarea proiectului din Giurgiu a coincis cu schimbarea radicală a legislaţiei de sprijin pentru energia verde, lucru care ulterior a dus la îngheţarea întregului domeniu. Din 2014, de altfel, în România nu s-au mai realizat proiecte de mari dimensiuni de energie solară sau eoliană.