Românii din străinătate au redevenit cei mai mari investitori. Banii trimişi în ţară au ajuns la 3,4 mld. euro în 2020, cel mai ridicat nivel din UE. Se conturează un nou fenomen în materie de migraţie: antreprenoriatul transnaţional

Autor: Adelina Mihai 19.12.2021

♦ Românii care lucrează în străinătate au trimis anul trecut 3,4 miliarde de euro în România, sub formă de remitenţe ♦ România este pe primul loc în UE la încasările din remitenţele trimise de cetăţenii care lucrează în alte state ♦ Pentru prima dată în ultimul deceniu, volumul remitenţelor a fost mai mare decât cel al investiţiilor străine directe.

Cei 3,6 milioane de ro­mâni care locuiesc şi lucrează, oficial, în străi­nătate, au trimis anul trecut 3,4 mld. euro în ţară, marcând cel mai ridicat nivel al remitenţelor din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată datele Eurostat.

Pentru prima dată din 2011 încoace, anul trecut, banii trimişi de românii din străinătate acasă  – 3,4 miliarde de euro – au depăşit nivelul investiţiilor străine directe – de 3 miliarde de euro.

Există mai mulţi factori care pot explica comportamentul atipic al românilor care au trimis bani în ţară în primul an de pandemie, spune prof. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.