Banii din PNRR ar fi singurul aspect pozitiv care ar putea tempera deprecierea cursului de schimb. Adrian Codirlaşu, CFA: va trebui cel puţin o parte din banii primiţi să fie schimbaţi în piaţă. Acest lucru înseamnă ofertă de euro care ar putea tempera deprecierea leului

Autor: Mircea Nica 15.12.2021

♦ Dragoş Cabat, CFA: Banii se primesc în euro şi atunci se micşorează presiunea pe leu şi am putea vedea paradoxal o uşoară tendinţă de aprieciere a leului în această iarnă dacă aceşti bani care intră vor fi utilizaţi de către companii, utilizatorii finali ai PNRR.

Cursul de schimb evoluează în aceeaşi direcţie cu diferenţialul de inflaţie, dar banii care intră din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea tempera depre­cie­rea cursului de schimb a spus Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, în cadrul unei conferinţe.

„La cursul de schimb, sondajul ne arată undeva spre 5,10 lei pentru un euro pentru decembrie 2022. Deci, clar cursul este în sus. Avem diferenţial de inflaţie între România şi zona euro care este consistent. Cursul s-a depreciat exact cu acest diferenţial. Cursul real euro/leu a fost flat în această pe­rioadă. În acelaşi timp, deficitele ge­mene mai determină cursul de schimb, în special deficitul de cont curent care în România ajunge către 6%. Aspectul pozitiv care ar putea tempera depre­cierea cursului de schimb sunt banii din PNRR”, susţine Adrian Codirlaşu.