CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Amenajarea: pe cont propriu sau cu un arhitect? De ce? Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 15.12.2021

Fie că este vorba despre amenajarea unei locuinţe proaspăt cumpărate, care are nevoie să capete o perso­nali­ta­te, fie că e vorba despre o reame­na­jare, cel puţin o dată în viaţă orice pro­prie­tar de locuinţă ajunge în punc­tul în care trebuie să-şi trans­forme casa în că­min. În aceste con­di­ţii, care este va­ri­an­­­ta cea mai bună? Amenajarea pe cont propriu sau cu un arhitect? De ce?

„Noi recomandăm să se apeleze la un specialist – arhitect sau designer de interior – din mai multe motive“, spune Andrei Ichim, unul dintre pro­prie­tarii reţelei de decoraţiuni inte­rioare Silver Decor.

Unul dintre argumente este ex­per­­tiza cu care vine un specialist, după studiile urmate şi experienţa acu­­mulată în domeniu, care va fi vizibilă în rezultatul final. „Dacă atunci când ai probleme cu maşina, cel mai bine e să mergi la un service specializat, la fel, când vine vorba de amenajarea locuin­ţei – spaţiul în care ne petrecem timpul liber, ne relaxăm şi ne odihnim – e bine să apelezi la un arhitect sau un designer de interior.“

La început, poate părea o chel­tu­ia­lă în plus, aşa că mulţi proprietari pre­feră să aloce acest buget către achi­ziţia de materiale, însă un spe­cialist cu experienţă poate face ca in­ves­tiţia să se recupereze rapid prin folosirea eficientă a materialelor.

„Un specialist face un buget per­so­nalizat şi ştie să echilibreze toate zo­nele, astfel încât să nu te trezeşti că, după ce ai achiziţionat parchetul şi ca­napeaua, îţi dai seama că nu îţi mai rămân fonduri pentru decoraţiunile in­terioare, care sunt foarte importan­te, pentru că pot schimba total aspectul unei locuinţe, sau perdele ori draperii“, mai spune Andrei Ichim.

De asemenea, majoritatea specialiştilor au parteneriate cu magazinele de profil şi au condiţii preferenţiale pentru clienţi – discount partener, transport sau montaj gratuit, livrare rapidă“, mai spune Andrei Ichim.

Timpul este şi el un aspect de luat în seamă, mai ales într-o perioadă în care a devenit tot mai valoros.

„Aici vorbim de două situaţii: în primul rând, specialistul te ajută cu timpul pe care îl poţi pierde tu căutând specialişti pentru fiecare etapă în parte – zugrăvit, instalaţii electrice şi sanitare, montaj ceramică şi parchet, montaj profile decorative şi tapet, montaj mobilier. De multe ori nu găseşti sau nu sunt serioşi şi atunci apare a doua situaţie: timpul pe care îl pierzi cu proiectul în sine, adică în loc să termini de amenajat conform planului stabilit, pentru că nu ai avut experienţă şi noroc, poţi să amâni finalizarea proiectului chiar şi cu şase luni. Şi, cum timpul înseamnă bani, rezultă că pierzi în mod direct bani – fie pentru că îţi neglijezi jobul ca să te poţi ocupa de proiectul tău, fie pentru că plăteşti încă două-trei-patru luni de chirie pentru că nu poţi să te muţi, fie pentru că trebuie să repari ce au stricat anumite echipe.“

În final, confortul este şi el un beneficiu, pentru că un proiect de amenajare este inevitabil foarte stresant şi obositor, iar ajutorul unui specialist este valoros în toate etapele – de la organizarea şantierului până la recepţia proiectului.

Andrei Ichim spune că, dacă, în 2015, din zece proiecte, Silver Decor era consilier direct al clientului pentru nouă şi doar unul avea un arhitect în spate, astăzi, din zece proiecte, cinci se fac cu un specialist.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.