Regulile pentru spaţiul Schengens se schimbă: Comisia Europeană propune ca statele să decidă asupra controalelor de frontieră

Autor: Petru Mazilu 15.12.2021

Comisia Europeană propune introducerea controalelor de frontieră în interiorul spaţiului Schengen la solicitarea statelor membre. Propunerea este inclusă în planul privind reforma Schengen care trebuie să fie adoptată de guvernele naţionale şi de Parlamentul European.

Comisia Europeană propune norme actualizate pentru a consolida spaţiul Schengen. Potrivit iniţiatorilor propunerii, modificările vor aduce o mai mare coordonare la nivelul UE şi o mai bună dotare a statelor membre pentru a face faţă provocărilor atunci când gestionează atât frontiera externă comună a UE, cât şi frontierele interne din spaţiul Schengen.

În baza noilor norme, statele membre ar putea introduce controale la frontieră ori de câte ori doresc şi le-ar putea prelungi aproape pe termen nedefinit. De asemenea, membrii Schengen ar putea suspenda anumite protecţii pentru solicitanţii de azil, dacă ţările vecine orchestrează fluxurile migratorii către frontierele blocului comunitar, aşa cum a făcut Belarus în ultimele luni, anunţă reprezentanţii CE.

Reformele propuse trebuie să fie aprobate de guvernele naţionale şi de Parlamentul European, iar procedurile ar putea dura luni de zile. România a aderat la UE în 2007, însă nu face parte din spaţiul Schengen.