Cea mai mare economie europeană, în prag de recesiune pe perioada iernii: Valul de Omicron şi întreruperile lanţurilor de aprovizionare creează mixul perfect pentru o scădere de sfârşit de an

Autor: Eduard Ivanovici 02.01.2022

Germania este pe punctul de a intra în recesiune iarna aceasta, pe măsură ce problemele create de lanţurile de aprovizionare şi noul val de infecţii cu coronavirus afectează economia ţării.

Cea mai mare economie europeană va scădea cu 0,5% în T4/2021 faţă de trimestrul anterior şi va stagna în primele trei luni din 2022, conform estimărilor publicate de Institutul Ifo de Cercetare Economică, citate de CNN Business. O economie intră în recesiune din momentul în care se contractă în două trimestre consecutive.

„Blocajele actuale ale lanţurilor de aprovizionare şi al patrulea val de coronavirus încetinesc vizibil economia germană. Recuperarea puternică post-pandemie care era prognozată iniţial pentru 2022 nu s-a materializat încă”, spune Timo Wollmershäuser, şeful departamentului de prognoze Ifo.

Creşterile ar putea câştiga un ritm mai solid începând cu vara viitoare, odată ce numărul de cazuri şi lanţurile de aprovizionare vor deveni o problemă mai puţin presantă, însă începutul slab al anului îşi va pune amprenta asupra economiei germane. Ifo şi-a redus estimările de creştere pentru 2022 cu 1,4 puncte procentuale la 3,7%.

Totodată, Ifo se aşteaptă ca inflaţia să înregistreze un avans de 3,1% anul acesta şi 3,3% în 2022, cifre ce depăşesc targetul de 2% al Băncii Centrale Europene. Preţurile de consum nu se vor întoarce la normal până în 2023, potrivit Ifo.

Datele vin într-un moment în care ţările din toată lumea se confruntă cu ameninţarea reprezentată de varianta Omicron a coronavirusului, care pot pune tot mai multă presiune pe laţurile comerciale globale şi ar forţa băncile centrale să îşi regândească planurile de retragere a ajutoarelor economice.