Primăria Constanţa a achiziţionat 21 de autobuze electrice de la producătorul român BMC Truck & Bus cu peste 40 mil. lei

Autor: Laurentiu Cotu 15.12.2021

Primăria Constanţa a achiziţionat 21 de autobuze electrice Granton de la BMC Truck & Bus din Ciorogârla, Ilfov, pentru care a plătit peste 40 mil. lei (8,1 mil. euro), fără TVA. Autobuzele măsoară 10 metri, fiind operabile în condiţii de deal, conform unui comunicat de presă al Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA). În cadrul proiectului de investiţii au fost achiziţionate şi 5 staţii de încărcare rapidă şi 21 staţii de încărcare lentă a autobuzelor electrice.

Finanţarea proiecului este asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 - ’’Sprijinirea dezvoltării urbane durabile’’, Prioritatea de investiţii 4e - ’’Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilităţii urbane multimodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare’’, Obiectivul specific 4.1 – ’’Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă’’.

Compania BMC Truck & Bus, cu sediul în localitatea Ciorogârla, Ilfov, a fost înfiinţată în anul 2002, ca unic distribuitor în România a autovehiculelor marca BMC, produse în Turcia. Din 2013, compania a început să fabrice autobuzele Eurobus Diamond. BMC Truck & Bus, controlată de oamenii de afaceri turci Kilic Sinan, Kilic Erhan şi Kilic Hakan, a avut în 2020 o cifră de afaceri de 62,3 mil. lei, un profit net de 18,4 mil. lei şi un număr mediu de 46 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor.