Revenirea poftei de mişcare a susţinut rezultatele Petromidia, cea mai mare rafinărie din România. Ce proiecte majore a lansat grupul Rompetrol în 2021

Autor: Roxana Petrescu 16.12.2021

Marjele de rafinare puternice şi revenirea cererii de produse petroliere la nivelul anului 2019 au susţinut rezultatele consolidate ale Rompetrol Rafinare în primele nouă luni ale anului. În ciuda dificultăţilor operaţionale cu care grupul s-a confruntat anul acesta, 2021 este şi anul în care au devenit vizibile primele iniţiative ale Fondului de Investiţii în Energie Kazaho-Român (FIEKR).

La nivel consolidat, Rompetrol Rafinare, care include mai multe companii, cea mai importantă fiind Rompetrol Rafinare SA (Petromidia), a avut în al treilea trimestru o cifră de afaceri netă de 687 de milioane de dolari, cu 7% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. În total, în primele nouă luni ale anului compania a înregistrat, la nivel consolidat, un business de 2,3 miliarde de dolari, în creştere cu 37%. Pierderile companiei din această perioadă au fost de 35 de milioane de dolari, cu 18% mai mari faţă de cele din al treilea trimestru din 2020. La nivelul celor nouă luni, pierderile totale au fost de 57 de milioane de dolari, semnificativ mai mici faţă de nivelul de 156 de milioane de dolari din 2020.

„Activităţile de producţie ale rafinăriei Petromidia au fost reluate la sfârşitul lunii septembrie 2021, instalaţiile tehnologice fiind repornite treptat, astfel ca până la finalul lunii octombrie 2021 să atingă eficienţa optimă de funcţionare“, se arată în raportul pentru al treilea trimestru al anului publicat de Rompetrol Rafinare.

În ceea ce priveşte instalaţia Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), aceasta a fost izolată tehnologic, finalizarea reconstrucţiei şi repornirea urmând să aibă loc în cursul anului 2022“, se arată în raportul pentru al treilea trimestru al anului publicat de Rompetrol Rafinare, compania care operează unitatea de rafinare a petrolului din Năvodari, singura cu ieştire strategică la Marea Negră.

Pe 2 iulie, în jurul prânzului, a izbucnit un incendiu în zona instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM) de la Petromidia. Ca urmare a acestui incident, operaţiunile rafinăriei au fost sistate. În ciuda faptului că rafinăria a fost oprită, marjele de rafinare record, mai ales din prima parte a anului, au ajutat unitatea să treacă peste aproape patru luni de activitate sistată. Datele Rompetrol arată că pentru primele nouă luni ale anului marja de rafinare a fost de 26,5 dolari/tonă în cazul Petromidia, cu 142% mai mare faţă de cea din 2020, când consumul de carburanţi a fost puternic lovit de impunerea restricţiilor de mobilitate.

Dincolo de provocările la nivel operaţional, anul acesta au devenit vizibile primele proiecte realizate de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR). Fondul a fost înfiinţat în octombrie 2018 de către KMG International, proprietarul grupului Rompetrol, şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, obiectivul principal şi strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România.†Astfel, în mai, a început construcţia centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investiţie de circa 148 milioane de dolari. Termenul estimat pentru punerea în funcţiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023. De asemenea, până la finalul verii, divizia de distribuţie a grupului KMG International (Rompetrol), deschisese 10 noi staţii de alimentare cu carburanţi, în mai multe regiuni ale ţării. Două dintre acestea au fost lansate de către Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) „ staţia de pe strada Zeţarilor din Bucureşti, respectiv a doua staţie din localitatea Lugoj, judeţul Timiş. ìÎn prezent, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a dezvoltat o reţea de peste 30 de staţii de carburanţi care operează sub brandul Rompetrol, iar obiectivul asumat, până la finele lui 2023, este să atingă un număr de 84 de benzinării în România (achiziţie şi modernizare de staţii existente, dar şi dezvoltarea de staţii noi), prin care vor fi create peste 1.000 de locuri de muncă, cu peste 5.000 de oameni implicaţi în diferite stadii de dezvoltare (design, execuţie, construcţie propriu-zisă) şi peste 1.200 de parteneri de business“, precizau în august reprezentanţii KMG International. Rompetrol Downstream operează o reţea de peste 1.000 de staţii de carburanţi în România, iar brandul Rompetrol este prezent şi în ţări precum Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova, unde funcţionează, însumat, peste 240 de staţii de carburanţi, potrivit informaţiilor grupului.