Proiect: Angajaţii care vor merge la vot vor primi o zi liberă plătită de la angajator

Autor: Alexandru Nanu 19.12.2021

Prezenta propunere legislativă are ca scop creşterea numărului de cetăţeni români cu drept de vot care se prezintă la vot indiferent de tipul de alegeri, conform propunerii legistive.

Marţi, 14 decembrie 2021, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B569/2021, Propunere legislativă pentru acordarea de zile libere plătite persoanelor care votează.

Astfel, salariaţii cu drept de vot beneficiază, la cerere, de o zi liberă plătită, pentru fiecare tip de alegeri la care îşi exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidenţiale,

De aceasta zi liberă plătită beneficiază şi salariaţii care îşi exprimă opţiunea de vot prin corespondenţă, precum şi salariaţii cu locul de muncă în Romania care, aflându-se temporar în afara graniţelor ţării, exercită dreptul de vot, conform proiectului de lege.

Costul cu acordarea zilelor libere plătite va fi suportat de către angajator.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.