Inflaţia galopantă spulberă era dobânzilor mici: FED se aşteaptă la trei majorări ale ratei dobânzii anul viitor, pentru a putea face faţă creşterii preţurilor

Autor: Andrei Şerbănescu 16.12.2021

Oficialii Rezervei Federale se aşteaptă să majoreze ratele dobânzilor de trei ori anul viitor, într-o schimbare dramatică faţă de previziunile lor de acum trei luni, deoarece banca centrală a SUA adoptă o abordare mult mai agresivă pentru a controla creşterea inflaţiei, scrie Financial Times.

La sfârşitul reuniunii de miercuri, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă şi-a menţinut principala dobândă în aşteptare la un interval minim de 0 până la 0,25%, în timp ce a semnalat sprijinul pentru o abordare asertivă a politicii de înăsprire.

Când aşa-numitul grafic în puncte al previziunilor individuale ale ratei dobânzii a fost actualizat ultima dată în septembrie, factorii de decizie seniori au fost împărţiţi în mod egal în ceea ce priveşte perspectivele unei „creşteri” a ratelor dobânzilor în 2022.

Acum, sunt în aşteptare trei creşteri în 2022, cu alte trei creşteri ale ratei în 2023, urmate de alte două creşteri în 2024.

„Dezechilibrele dintre cerere şi ofertă legate de pandemie şi redeschiderea economiei au continuat să contribuie la nivelurile ridicate ale inflaţiei”, a declarat Jay Powell, preşedintele Rezervei Federale, într-o conferinţă de presă după declaraţiile băncii centrale.

„Aceste probleme au fost mai mari şi de durată mai lungă decât se anticipa, înrăutăţite de apariţia noilor tulpini de coronavirus”.

Întrebat despre momentul posibil al primei creşteri a ratei dobânzii, Powell a spus că nu se aşteaptă la o perioadă foarte mare între sfârşitul programului de achiziţie de active şi ridicarea ratei.

„Economia este mult mai puternică acum, mult mai aproape de ocuparea deplină a forţei de muncă, inflaţia merge cu mult peste ţintă, iar creşterea este mult peste potenţial”, a declarat Powell, potrivit sursei citate.

El a adăugat că oficialii Rezervei Federale au purtat primele discuţii despre bilanţ şi posibila „secvenţă a evenimentelor” la întâlnirea de săptămâna aceasta.

Schimbarea bruscă a Rezervei Federale urmează un şir de date economice robuste care sugerau că piaţa muncii se redresează şi că inflaţia se extinde şi riscă să devină mai înrădăcinată.

Powell a pus bazele mişcării la audierile Congresului în urmă cu câteva săptămâni, retrăgând oficial utilizarea cuvântului „tranzitoriu” pentru a descrie inflaţia şi a semnalat că preţurile stabile sunt esenţiale pentru o expansiune economică îndelungată.

Banca centrală nu şi-a stabilit un obiectiv numeric pentru ocuparea forţei de muncă, dar scăderea recentă a ratei şomajului la 4,2% a sugerat că au fost înregistrate progrese. Powell a spus că toţi participanţii Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă se aşteptau ca pragul de angajare să fie atins anul viitor.

De asemenea, oficialii Rezervei Federale şi-au actalizat proiecţiile economice miercuri, ridicând prognoza pentru inflaţia de bază – acum 4,1% - la 4,4% în acest an, înainte de a coborî la 2,7% în 2022. De asemenea, au redus estimarea pentru rata şomajului la sfârşitul anului 2021 la 4,3%, în timp ce anul viitor va scădea la 3,5%.

Oficialii Fed şi-au redus previziunile privind creşterea economică de la 5,9% la 5,5% în 2021 şi un ritm de 4% în 2022.

Declaraţia a făcut referire şi la riscul pe care noua variantă de coronavirus îl reprezintă faţă de perspectivele economice, Powell subliniind incertitudinea care decurge din răspândirea agresivă a Omicron.