Tectonica geopolitică: preşedintele Chinei Xi s-a transformat din cavalerul capitalismului preferat de Merkel în aliatul lui Putin

Autor: Catalina Apostoiu 16.12.2021

Dacă în urmă cu trei ani Merkel se afişa alături de preşedintele Chinei, Xi Jinping, ca apărătorii capita­lismului în faţa protecţionismului agresiv al americanului Trump, acum liderul chinez şi Putin pozează în aliaţi în faţa criticilor Occidentului.

În urmă cu trei ani, cancelarul german Angela Merkel se afla în faţa unui act diplomatic dificil, efectuând o vizită în China sub umbra amenin­ţărilor comerciale ale preşedintelui american de atunci Donald Trump şi deciziei acestuia de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul.

Germania şi China, două ţări exportatoare cu excedente comerciale însemnate cu SUA, intraseră în vizorul lui Trump şi încercau să menţină ordinea multilaterală bazată pe reguli pe care se bazează prosperitatea lor şi să apere capitalismul, potrivit Reuters.

Pentru că o abordare comună germano-americană părea impo­si­bilă sub conducerea lui Trump, Ger­mania a simţit nevoia de a se pro­teja împotriva celor mai rele excese ale preşedintelui american, potrivit lui Thorsten Benner, director al Global Public Policy Institute din Berlin.

Într-o serie de probleme de importanţă globală, Berlinul avea în acel moment mai multe în comun cu Beijingul decât cu Washingtonul.

„China este dispusă să colaboreze cu Germania pentru a promova împreună pacea, stabilitatea şi prosperitatea la nivel mondial“, declara la rândul său preşedintele chinez Xi Jinping.

Apropierea şi noua relaţie dintre cele două ţări au venit după ce Trump a lăsat un gol în regiune.

Acum, preşedintele chinez şi-a întors privirile către cel al Rusiei, Vladimir Putin, cei doi lideri autocraţi aliindu-se în faţa criticilor Occidentului şi lăudând cooperarea dintre ţările lor, scrie Deutsche Welle.

Cei doi lideri au fost de acord că ţările lor ar trebui să-şi adâncească relaţiile de cooperare şi să-şi apere reciproc interesele în faţa opoziţiei occidentale.

„În prezent, anumite forţe internaţionale, invocând democraţia şi drepturile omului, se amestecă în afacerile interne ale Chinei şi Rusiei şi încalcă cu brutalitate dreptul interna­ţional şi normele admise ale relaţiilor internaţionale“, a declarat Xi.

Xi şi-a exprimat susţinerea şi pentru cererea Moscovei de garanţii de securitate din partea NATO. Alianţa şi un număr din statele membre ale acesteia au devenit extrem de îngrijorate cu privire la acumularea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina. Putin a cerut garanţii că NATO nu se va extinde mai mult către est.

Xi i-a transmis lui Putin că „China şi Rusia ar trebui să-şi intensifice efoturile comune de a proteja mai eficient securitatea intereselor ambelor părţi“.

Putin a remarcat la rândul său că în primele 11 luni ale acestui an comerţul bilateral dintre cele două ţări vecine a crescut cu 31%, cei doi lideri arătând că vor să crească volumul total al schimburilor comerciale dincolo de 200 miliarde de dolari anual în viitorul apropiat.

„Consider această relaţie drept un model adevărat pentru cooperare interguvernamentală în secolul 21,“ a declarat Putin.

Acesta a anunţat că va merge în China pentru discuţii bilaterale cu „dragul său prieten Xi“ în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din Beijing. SUA, Marea Britanie, Australia şi Canada au anunţat că nu vor trimite delegaţii politice în Beijing ca semn de protest cu privire la încălcarea drepturilor omului în provincia Xinjiang, tratamentul aplicat activiştilor pro-democraţie din Hong Kong şi poziţiei ameninţătoare faţă de Taiwan.