Start-up-ul proptech Casta: Am investit 3,3 mil. euro în achiziţia de apartamente în Bucureşti în 2021

Autor: Ioana Niţă 16.12.2021

Start-up-ul proptech Casta, care a dezvoltat o platformă online de imobiliare cu serviciu de cumpărare instantă de apartamente, a ofertat anul acesta apartamente în valoare de peste 70 de milioane de euro şi a investit peste 3,3 milioane de euro în apartamentele pentru care proprietarii au acceptat oferta, cu o valoare medie de aproximativ 66.000 euro pentru un apartament. Practic,  65% dintre cererile celor peste 4.000 de proprietari de apartamente din Bucureşti care au solicitat anul acesta vânzarea imobilului prin InstaBuy au fost validate, iar peste 25% au primit oferte ferme pentru achiziţia lor directă de către Casta, parte din grupul Neogen, controlat de Călin Fusu.

„Serviciul InstaBuy, un concept inovator şi încă nou pe piaţa din România, a avut o creştere accelerată în 2021 şi vedem tot mai mulţi proprietari interesaţi să-şi vândă locuinţa cât mai simplu şi rapid, la un preţ corect în raport cu piaţa. Soluţia este accesibilă proprietarilor de garsoniere şi apartamente din Bucureşti şi vizează inclusiv imobilele care sunt ipotecate la bancă, însă planurile noastre pentru 2022 vizează extinderea şi în alte oraşe mari din ţară, precum Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara”, a declarat Horea Crăciun, directorul general al Casta. 

Cu InstaBuy, proprietarii au la îndemână o soluţie rapidă, sigură şi confortabilă de a-şi vinde imobilul într-un timp record, de 10 zile, pe baza unei evaluări corecte în raport cu ofertele existente în piaţă şi pe baza unor criterii prestabilite. Pentru a beneficia de soluţia InstaBuy, proprietarii trebuie să solicite o ofertă pe platforma Casta, oferind, responsabil, toate detaliile apartamentului. În 1,5 zile primesc o ofertă fermă, cu plata cash, pentru imobil, simplu şi transparent, şi au garanţia că pot încheia tranzacţia într-un timp foarte scurt, fără bătăi de cap cu vizionări şi negocieri directe cu alţi potenţiali cumpărători. Ulterior, proprietarii pot decide în termen de 10 zile de la primire ofertei dacă acceptă sau nu oferta de cumpărare Casta.

Aproape 60% dintre solicitările analizate şi validate în 2021 de către Casta prin serviciul InstaBuy au fost pentru apartamente din sectoarele 2, 3 şi 6. Cele mai multe dintre proprietăţile ofertate sunt apartamente cu două camere (46%), urmate de apartamentele cu trei camere (32%), garsoniere (13%) şi apartamentele cu patru camere (9%). Valoarea medie a ofertelor a depăşit 66.000 euro, în linie cu preţurile medii de tranzacţionare raportate anul acesta în Bucureşti.

Casta a înjumătăţit în ultimul an timpul de ofertare pentru apartamente prin InstaBuy şi a simplificat procesul pentru proprietarii de apartamente. Evaluarea unui imobil se face intern de către Casta, cu ajutorul unei echipe experimentate în domeniu şi folosind un sistem integrat de evaluare a proprietăţilor care analizează atât aspecte care ţin de apartamentul evaluat, cât şi de condiţiile de piaţă şi ofertele similare. Ulterior, informaţiile introduse în anunţul de vânzare, care au stat la baza emiterii ofertei, sunt verificate în cadrul unei vizite, urmată de o evaluare juridică pentru confirmarea tranzacţiei. Vânzarea efectivă a unui apartament se poate face, în condiţii normale, în cel mult 3 zile de la obţinerea acordului juridic.

Platforma Casta oferă proprietarilor de imobile o gamă completă de servicii, de la postarea anunţurilor de vânzare şi până la vânzarea instant prin serviciul iBuyer, precum şi soluţii pentru cumpărători. În viitor, compania vizează adăugarea de noi produse în platformă pentru a răspunde cât mai bine nevoilor vânzătorilor.