Electrica îi acordă lui Iulian Cristian Bosoancă încă un an în funcţia de preşedinte CA şi caută un nou director executiv resurse umane

Autor: Roxana Rosu 17.12.2021

Consiliul de administraţie al Electrica (EL), cel mai mare distribuitor de energie electrică din România, l-a reales miercuri pe Iulian Cristian Bosoancă în funcţia de preşedinte, pentru o perioadă de 1 an, începând cu 1 ianuarie 2022. El a devenit preşedinte al CA in iulie 2020, în locul lui Valentin Radu, care ocupase această funcţie din 2018. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei, Cristian Bosoancă, născut în 1976, are studii de licenţă în economie şi drept, este expert contabil şi consultant fiscal. 

Contractul va fi plătit în cinci rate anuale în valoare de aproape 990.000 de lei fiecare, prima rată urmând să fie achitată până pe 30 iunie 2022 şi ultima până la 30 iunie 2026. Contractul a fost încheiat cu Ferma Agro Fragaria SRL, în calitate de cumpărător, o companie controlată integral de Silviu Goanţă Buzatu. „Decizia de a vinde ferma este în concordanţă cu strategia companiei de a vinde active care nu fac parte din activitatea de bază, profitând în acelaşi timp de contextul favorabil actual al pieţei imobiliare”, transmite Agroland.

Grupul antreprenorial a raportat venituri consolidate de 190,6 milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Cifra de afaceri a crescut cu 10% până la 186,6 milioane de lei. Pentru întreg anul 2021, Agroland Business System se aşteaptă la un profit net de 9,8 milioane de lei şi afaceri de 200,7 milioane de lei. Acţiunile AG, listate pe piaţa AeRO, s-au depreciat cu 32% în ultimele şase luni, pe un rulaj de 18 milioane de lei. Compania este deţinută în proporţie de 76% de Horia Cardoş, urmat de persoane fizice (22,3%) şi juridice (1,2%), arată datele BVB.

„Profesia de bază se derulează ca liber profesionist încă din anul 2008, fiind în prezent asociat şi administrator în cadrul societăţii Expert Contabilitate & Servicii S.R.L. şi în Cabinetul Individual de Expertiză contabilă şi judiciară”, se arată în cadrul prezentării consiliului de administraţie. Din anul 2016, Iulian Cristian Bosoancă deţine funcţia de preşedinte al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECAR), filiala Mehedinţi precum şi de lector în cadrul CECAR”.

Tot miercuri, Electrica a decis să menţină componenţa comitelelor consultative, tot pentru un an, potrivit unui anunţ publicat joi la BVB. În schimb, Consiliul de Administraţie a decis revocarea, fără cauză, a Bibianei Constantin din funcţia de Director Executiv Resurse Umane, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Consiliul a hotărât demararea unui proces de recrutare extern pentru desemnarea unui nou Director Executiv Resurse Umane. Bibiana Constantin este director de HR la Electrica din 2019, iar anterior a ocupat poziţii similare la Chimica Group în CLuj şi SCR Bucureşti. Luni, Electrica a anunţat şi că mandatul de director de vânzări al Cătălinei Popa a încetat pe 11 decembrie, prin ajungerea la termenul de patru ani. Cătălina Popa lucrează la Electrica din 2017, iar anterior a activat timp de 10 ani în cadrul E.ON. Electrica este evaluată de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti la 3,4 mld. lei capitalizare, iar cel mai mare acţionar este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 48,8%.

Acţiunile EL înregistrează o scădere de 19% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 211 mil. lei, arată datele BVB. Compania a încheiat primele nouă luni din 2021 cu un profit net de 396 mil. lei la nivel de grup, în creştere cu 146% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, pe fondul creşterii veniturilor pe segmentul de furnizare şi pe cel de distribuţie, Electrica şi-a majorat veniturile cu 4%, la circa 4,8 mld. lei. Componenta comitetelor Consiliului de Administratie: Comitetul de Audit si Risc: Radu Mircea Florescu – Presedinte; Dragos-Valentin Neacsu – membru; Iulian Cristian Bosoanca – membru. Comitetul de Nominalizare si Remunerare: Adrian-Florin Lotrean – Presedinte; Radu Mircea Florescu– membru; Ion Cosmin Petrescu – membru. Comitetul de Strategie si Guvernanta Corporativa: Gicu Iorga – Presedinte; George Cristodorescu – membru; Adrian-Florin Lotrean – membru.