17 decembrie 2021 – Paharul cu… visuri: Enoturism la pas. Sau „când nu-i cap... dai din picioare”.. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

Ziarul Financiar 17.12.2021

Patru „Escu”, capi ai României, au considerat construirea autostrăzilor care să lege Moldova de restul ţării un moft. Legea promulgată de prezentul (?) preşedinte n-a schimbat nicicum situaţia dezastruoasă a infrastructurii din partea de est a ţării. Ne puteam aştepta ca doamna Europă să-şi dorească unirea frontierelor de la Est la Vest. Dezvoltare economică, stabilitate, creştere demografică, sunt plusuri pentru întreg spaţiul european. N-a fost să fie (nu vă luaţi după ştirile triumfaliste cu privire la demararea unor proiecte în zonă; sunt departe de „realitatea din teren” şi de orice orizont de aşteptare temporal). Oenoturismul înmugureşte în Moldova. Din zona Vrancei (cu splendidul resort Domeniile Panciu) până la Cotnari (trecând prin Avereşti, Huşi, Bohotin, Bucium – Iaşi, cotul din Lunca Prutului sau Strunga), cramele au altoiţi din ce în ce mai mulţi lăstari turistici. Repede vor ajunge la maturitate şi vor da roade. Cum şi când vor ajunge oamenii să le culeagă, este o poveste pe care trebuie s-o urmărim. Şi, poate, să-i mai rescriem nişte pasaje. Avem dreptul.

 

1. The Iconic Estate – Rhein Extra IMPERIAL BRUT

Vin Zile de Sărbătoare, Vin să fie-n Casa Voastră! Spumantul este o prezenţă obligatorie la întâlnirile festive şi este un „must” la petrecerea dintre ani. Rhein beneficiază de o „schimbare la faţă” căpătând o expresie vizuală elegantă, „asortabilă” decorurilor de lux. Perlaj susţinut, dar foarte fin, care potenţează gustul plin. Să ne imaginăm o tartă rece de mandarine, cu blat făcut din cea mai bună făină, cel mai gustos unt, cu o cremă albă în care vanilia abia se simte. Atât.

Pe www.iconicdrinks.shop  îl găsiţi aici.

 

 

2. Carastelec Sparkling Winery – Friza alb 2020

În zilele libere, cu veselie şi oameni plăcuţi sufletului, se bea (asta e!) mai mult decât de obicei. E nevoie, pentru a face faţă convenţiei sociale (sigur, de plăcere e vorba, dar trebuie să par cuminte), şi de vinuri revigorante, mai uşoare. Avem un petiant (petillant) care are CO2 (endogen) mai potolit şi doar 11,0% volume alcool. Bogăţia aromelor este impresionantă. Un efervescent (de obicei, spumantele „comunică” cu notele autolitice), a cărui distinctivitate vine din „fruct”. Agrişe şi prune albe, lime, măr verde. Se poate încerca de la... micul dejun (care se va transforma în brunch). Dacă 2021 a fost cam morocănos, să ne luăm rămas bun de la el cu zâmbetul pe buze. Friza e zâmbet!

Pe www.rafinat.ro îl găsiţi aici.

 

 

3. Anca Nicoleta Poiană Martins, Casal Martins – Touriga Nacional 2017, Portugalia

... şi vinul de seară...

Făcut pentru cei care iubesc prunele uscate, fructele negre de pădure, ciocolata (sau cacao) şi pentru cei care ştiu că taninurile cer carne suculentă. Sau brânză fermentată. Sau... cremă de zahăr ars. Sau... pur şi simplu, nişte grisine cu ulei de măsline şi rozmarin. O experienţă aparte, pentru care spun: Obrigado, Anca Martins! Românca din Iaşi care creează vinuri în Portugalia.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat primele episoade cu subtitrare în limba engleză!