Cum a apărut unul dintre cele mai faimoase alimente din lume, produs într-un singur loc pe Glob

Autor: Business Magazin 17.12.2021

El însuşi nu a văzut în businessul pe care l-a lansat o mare realizare, însă fiii antreprenorului Edmund  McIlhenny, fondatorul Tabasco, şi-au dat seama că stau pe o adevărată mină de aur. Ei au transformat sosul născut pentru a condimenta mâncarea fadă din vremuri de criză într-un brand cunoscut astăzi în toată lumea.

Edmund McIlhenny s-a născut în anul 1815 în Hagerstown, Maryland, într-o familie scoţiano-irlandeză. La vârsta de 25 de ani s-a mutat în New Orleans, Louisiana, unde s-a angajat în industria panificaţiei. După o perioadă, cu ajutorul economiilor, a devenit proprietarul unei bănci. Pe 30 iunie 1859 s-a căsătorit cu Mary Eliza Avery, alături de care a avut opt copii. În timpul războiului civil, a fugit împreună cu rudele sale în Texas, unde a servit ca angajat civil în armata confederată, întâi ca funcţionar în biroul de comisariat, iar mai apoi ca agent financiar.

Prăbuşirea economică a Sudului după înfrângerea suferită l-a ruinat pe McIlhenny, care locuia atunci cu socrii săi în casa acestora, aflată pe o plantaţie din insula Avery, Louisiana. Acolo, antreprenorul a început să se ocupe de grădina familiei, unde a cultivat o varietate de fructe şi legume. În urma unor reţete experimentale făcute timp de doi ani, pentru care a folosit ardeii crescuţi în prima recoltă, el a creat un sos iute şi concentrat, pe care l-a numit Tabasco.

A ambalat primele sticle sigilate în ceară în 1868, motivaţia din spatele ideii de business fiind dorinţa antreprenorului de a condimenta mâncarea fadă din acele vremuri de criză. În 1870 el a patentat celebra reţetă de sos iute, pe care a început să îl ambaleze în sticle de două uncii, închise cu capac de plută şi imprimate cu un logo similar cu cel actual. Iniţial, el a vândut produsele la preţul de un dolar, de-a lungul Coastei Golfului, în New Orleans, Louisiana şi Texas.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro