Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace: E puţin probabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina pentru a provoca Rusia

Ziarul Financiar 18.12.2021

Este foarte puţin probabil ca Marea Britanie şi aliaţii săi să trimită trupe în Ucraina în cazul unei invazii ruse, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit Euronews.

O declaraţie comună emisă joi, semnată de Wallace şi omologul său ucrainean, ministrul Oleksii Yuriyovych Reznikov, a spus că „Regatul Unit stă umăr la umăr cu poporul Ucrainei şi îşi va ţine promisiunea de a-i sprijini”.

În aceeaşi zi, Wallace a declarat pentru publicaţia The Spectator că Ucraina „nu este membră a NATO, aşa că este foarte puţin probabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina pentru a provoca Rusia”.

„Nu ar trebui să păcălim oamenii. Ucrainenii sunt conştienţi de asta”, a continuat el, explicând că, în schimb, există sancţiuni semnificative şi de lungă durată care ar putea fi impuse Kremlinului.

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin că orice încercare de a destabiliza Ucraina şi restul regiunii ar fi o „greşeală strategică” cu „consecinţe semnificative”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al său.

În noiembrie, autorităţile de la Kiev au susţinut că aproximativ 90.000 de soldaţi ruşi cu echipamente grele, inclusiv tancuri, au fost repoziţionaţi în apropierea Ucrainei, stârnind temeri de o posibilă invazie în ianuarie 2022.