Piaţa angajaţilor „închiriaţi“ la 10 luni. Aproape 100.000 de angajaţi lucrează temporar în România, pe un salariu mediu de 2.300 de lei net

Autor: Adelina Mihai 20.12.2021

Firmele care închiriază angajaţi în regim temporar au împreună aproape 100.000 de angajaţi, dar nu au ajuns încă la nivelul de dinainte de pandemie Un angajat temporar cu normă întreagă câştigă, în medie, 2.300 de lei net, cu 7% mai mult decât anul trecut şi cu 16% peste nivelul din 2019 Adecco, Lugera şi APT sunt firmele cu cei mai mulţi angajaţi în regim temporar, arată datele Inspecţiei Muncii Evoluţia pieţei de muncă temporară arată direcţia în care merge piaţa muncii la nivelul întregii economii.

Aproape 100.000 de angajaţi din România lucrează pe contracte de muncă „tem­porare“, arată datele Inspecţiei Muncii de la finalul lunii septembrie. Numărul de angajaţi în regim temporar a crescut cu 9.300 de persoane faţă de perioada similară din 2020, dar este încă în scădere cu circa 3.000 de angajaţi faţă de perioada similară din 2019. De mai bine de un deceniu, de când munca temporară a devenit o necesitate pentru marile companii din România, evoluţia pieţei de muncă temporară este un indicator care arată direcţia în care merge piaţa muncii la nivelul întregii economii.

„Piaţa muncii din România şi implicit piaţa muncii temporare se decomprimă în 2021, iar semnalele indică o posibilă revenire completă la nivelul lui 2019  undeva spre finalul primului trimestru din 2022 odată cu o potenţială stabilizare în industria automotive, unul din principalii utilizatori tradiţionali de muncă temporară din România, un sector puternic impactat de criza globală de semiconductori. Multe din sectoarele productive sunt încă sub impactul acestui efect complementar crizei generate de Covid“, a explicat Paula Rus, operations manager în cadrul firmei de recrutare şi muncă temporară Adecco România.