Rata de neperformanţă la creditele ipotecare cu rate suspendate este de 4,9%, iar la creditele de consum amânate la plată rata NPL urcă la 14,9%, fiind peste ratele NPL la creditele retail nesuspendate. La nivelul întregului sistem bancar, rata creditelor neperformante era de 3,7% în septembrie 2021

Autor: Claudia Medrega 01.01.2022

♦ Spre deosebire de riscul valutar, cel privind rata dobânzii reprezintă o preocupare importantă ♦ Ponderea debitorilor cu un grad de îndatorare între 40 şi 60% este mult mai mare în cazul celor care au amânat creditele, comparativ cu restul debitorilor (39% faţă de 26%), aceştia deţinând 44% din creditele incluse în programul de suspendare a ratelor de plată.

Debitorii care au soli­ci­tat amânarea ra­telor de plată au un risc de credit mai ri­dicat având în vedere că sunt mai îndatoraţi, datele indi­când că la creditele ipotecare rata cre­ditelor ne­performante (NPL-non-per­for­ming loans) era în septembrie de 4,9%, cu 3,7 puncte procentuale mai mare faţă de creditele ipotecare fără rate suspendate la plată, iar la creditele de consum rata NPL este de 14,9%, cu 9,8 puncte procentuale mai mult faţă de cele fără suspendarea ra­te­lor, susţine BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare.

La nivelul întregului sistem ban­car, pe retail şi corporate, rata credi­telor neperformante era de 3,7% în sep­tem­brie 2021, iar în cazul împru­mu­turilor populaţiei rata NPL era de 3,3%.

„În cazul portofoliului de credite acordate populaţiei, un risc impor­tant este dat de impactul pandemiei asu­pra capacităţii de plată a popu­laţiei. Debitorii care au solicitat amâ­narea ratelor de plată la credite au un risc de credit mai ridicat, o pondere mai mare dintre aceştia având un grad de îndatorare mai însemnat. Analiza matricei de tranziţie şi a ra­telor de neperfor­man­ţă arată o dete­rio­rare a capacităţii de plată mai pro­nunţată în cazul acestor debitori, în spe­cial a celor cu credite de consum. Condi­ţiile specifice ale acestor cre­dite impun o monito­ri­zare atentă a acestor debitori pentru identifi­carea din timp a soluţiilor necesare în ve­de­rea limitării pierderilor pentru eco­nomie“, se arată în raportul BNR.