Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: 16.000 de persoane, sosite în România în weekend, intră în carantină

Autor: Petru Mazilu 19.12.2021

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că din numărul total al persoanelor care au intrat în România sâmbătă şi duminică, aproximativ 16.000 intră în carantină deoarece nu sunt vaccinate.

Zeci de mii de români care vor să fie acasă de sărbători au ajuns în ultimele zile la punctele de trecere a frontierei. Cele mai multe persoane nu sunt vaccinate şi, conform procedurilor, trebuie să intre în carantină.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dezvăluit că, în weekend, aproximativ 16.000 de persoane au ajuns în România şi trebuie să intre în carantină. Demnitarul i-a sfătuit pe români să respecte regulile privind carantina.

„Oamenii trebuie să ştie că, aşa cum respectă regulile în ţările din care vin, aceeaşi abordare trebuie să fie şi acasă... Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la MAI... Trebuie să fim serioşi... prin decizia nerespectării măsurii carantinei punem în pericol alte persoane. Este o măsură de sănătate publică menită să protejeze comunitatea, nu cred că suntem inconştienţi ca să raspândim cu bună ştiinţă o boală care poate să fie fatală”, a declarat, duminică, la Digi 24, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre tensiunile de la frontiere unde oamenii aşteaptă ore întregi şi, uneori, îşi varsă nervii pe angajaţii DSP care verifică documentele medicale.

„Când o să vină un nou val pandemic, o să avem mari probleme dacă nu-i respectăm pe funcţionari. În vestul Europei respectă (n.r. regulile), nu o fac şi când vin acasă”, a precizat Rafila.

Măsura privind intrarea în carantină se aplică şi persoanelor care vin dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, chiar dacă ţara respectivă nu se află în zona roşie. Sunt vizate toate persoanele care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii.