Criza COVID 19. MAE anunţă noile condiţii de intrare în Austria

Autor: Petru Mazilu 19.12.2021

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că autorităţile austriece au revizuit condiţiile de intrare în Austria, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Potrivit MAE, începând cu data de 20 decembrie, intrarea pe teritoriul Republicii Austria va fi permisă cu prezentarea unor documente. Astfel, pentru persoanele vaccinate cu schema completă sunt necesare un certificat de vaccinare cu un ser autorizat şi dovada efectuării dozei booster.

Persoanele vaccinate cu schema completă, dar fără doza booster trebuie să aibă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat şi rezultatul negativ al unui test de tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2.

Pentru persoanele vindecate sunt solicitate un document care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării şi pentru care poate fi prezentat un certificat medical de vindecare şi rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR.

Persoanele vaccinate sau vindecate care nu prezintă rezultatul negativ al unui test de tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2 sau dovada efectuării dozei a 3-a/booster vor sta în carantină pentru o perioadă de 10 zile. Măsura carantinei poate fi încheiată de îndată ce persoana în cauză prezintă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Persoanele care nu îndeplinesc niciuna dintre condiţiile solicitate trebuie să se înregistreze prin intermediul platformei Pre Travel Clearance – PTC (https://entry.ptc.gv.at/en.html) şi vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile. Măsura carantinei poate fi încheiată anticipat, începând cu ziua a cincea, dacă persoana în cauză prezintă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Sunt exceptate de la noile măsuri următoarele categorii de persoane: copiii cu vârsta de până la 12 ani, persoanele care din motive medicale nu pot fi vaccinate şi care prezintă documente justificative în acest sens şi femeile însărcinate, membrii personalului misiunilor diplomatice, consulare sau ai organizaţiilor internaţionale, precum şi membrii acestora de familie cu care locuiesc în aceeaşi gospodărie.

MAE mai anunţă că, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, autorităţile austriece pot adopta măsuri suplimentare.