Evergent Investments propune acţionarilor un program suplimentar de răscumparare de acţiuni proprii în vederea reducerii capitalului social cu 1,9 milioane lei

Autor: Roxana Rosu 20.12.2021

Evergent Investments (fosta SIF Moldova) vrea să opereze o reducere a capitalului social cu 1,9 milioane lei şi să deruleze un program de răscumpărare a maxim  23,1 milioane acţiuni, reprezentând 2,402% din capitalul social.

Cele două propuneri se află pe ordinea de zi a viitoarei AGA, programată pentru 20 ianuarie.

“Ne-am programat ca obiectiv major sa reducem discountul dintre activul net si pretul de tranzactionare EVER. Prin noul program de rascumparare a actiunilor proprii, al saselea, urmarim acest obiectiv si continuam sa oferim actionarilor nostri beneficii cum ar fi cresterea cererii de actiuni EVER cu efect asupra lichiditatii si a profitului pe actiune, ori cresterea ponderii detinerii in capitalul social al actionarilor care decid sa nu vanda. De asemenea, posibila crestere a cotatiei bursiere va contribui la randamentul de tip total return pentru portofoliile actionarilor nostri (apreciere de capital plus dividend)”, a declarat Claudiu Doroş, Preşedinte şi Director general al Evergent Investments.

Acţionarii vor discuta reducerea capitalului social de la 98,1 milioane lei la 96,1 milioane lei, ca urmare a anulării unui număr de 19.459.459 acţiuni proprii dobândite de către societate. Pentru a realiza reducerea, acţionarii au pe ordinea de zi şi aprobarea unui program de răscumpărare în vederea reducerii capitalului social, prin anularea acţiunilor.

”Suntem hotarati sa crestem performanta companiei si a actiunii EVER prin investitii responsabile si profitabile, dar si conform principiilor Codului nostru de guvernanta corporativa care prevede programe de rascumparare urmate de reducerea capitalului social, in cazul unui discount de tranzactionare mai mare de 25% pentru o perioada mai mare de un an”.
Evergent Investments, companie de investiţii cu o capitalizare de circa 1,19 miliarde de lei, a raportat la nouă luni o valoare totală a activelor de 2,6 miliarde de lei şi un rezultat net de 180 de milioane de lei, compus din 82,4 milioane de lei profit net şi 97,9 milioane de lei câştig net din vânzarea activelor reflectat în rezultatul reportat, tratament contabil conform legislaţiei IFRS 9, înregistrat la 30 septembrie 2021.

În funcţie de capitalizare, Evergent este cea mai mare societate de investiţii financiare de la BVB.

Evergent a lichidat recent deţinerea pe care o avea la OMV Petrom, Alro Slatina, Transgaz, societatea diminuându-şi uşor deţinerea la Nuclearelectrica, de la 0,309 la 0,294%, adică 34 de milioane de lei.

Acţiunile EVER au un minus de 2,4% de la începutul anului, la tranzacţii totale de 211 milioane lei.