Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia: Rezultatul muncii noastre de o viaţă nu poate sta în pixul unui politician

Autor: Dan Şucu 20.12.2021

Guvernul a propus bugetul pe 2022. Pentru cine ştie şi pentru cine nu ştie, să le reamintim: veniturile bugetare se constituie în majoritate covarşitoare din impozitele, taxele şi contribuţiile pe care le plătesc întreprinderile romaneşti şi străine si angajaţii lor. Si, ca de fiecare dată, înainte de propunerea unui buget se vorbeşte despre creşteri de taxe. Făra să fim consultaţi.

De ce se vorbeşte din nou despre eliminarea unor facilităţi fără să avem în faţă calculele, analizele şi studiile de impact? De ce se anunţă taxe aiuritoare peste noapte fără ca decidenţii să ne consulte? Dacă se vrea renunţarea la facilităţile pentru IT, industrie care acum a ajuns să aibă o pondere în PIB mai mare decât toată agricultura, vrem şi noi să ştim pe baza căror calcule. La fel în ceea ce priveşte facilităţile pentru construcţii.

Noi, cei care creăm valoare in Romania, atunci când lansăm un produs nou în piaţă, îl urmărim în mod special. Numim totdeauna un responsabil, care verifică zilnic, săptămânal, lunar, ce s-a întâmplat cu acel produs. Poate fi un produs bun de la început sau poate să aibă nevoie de îmbunătăţiri. Le facem cât mai des posibil. Pentru Ministerul de Finanţe aceste facilităţi sunt ca un produs nou pentru firmele noastre. Eu nu am auzit însă ca cineva să vorbească despre responsabilii acestor produse noi, de cineva care să ne spună cât de bine au funcţionat, cum au evoluat ele în timp. Aud doar despre birocraţi care hotărăsc să renunţe la aceste produse şi să arunce în piaţă altele noi, la care probabil vor renunţa din nou şi tot aşa. Singura constantă e incertitudinea.

Care va fi următoarea industrie afectată de măsuri discreţionare? Ar putea fi a ta. Sau a mea.

Am petrecut prea mult timp concentraţi doar pe afacerile noastre şi am lăsat de multe ori loc unor oameni fără legitimitate, fără experienţă şi fără bună-credinţă să vorbească în numele nostru. În toţi aceşti ani, fiecare dintre noi am construit afaceri mai mici sau mai mari, dar valoroase. Nu am primit nimic pe degeaba. Am luptat pentru tot ce am realizat. În egală măsură, trebuie să luptăm împreună pentru a ne proteja aceste realizări.

Există o soluţie pentru a nu accepta ca pe o fatalitate că altcineva ia decizii care ne afectează atât de grav? Da, există şi se numeşte Concordia, confederaţia patronală ce reprezintă în acest moment peste 26% din PIB şi pe care decidenţii au obligaţia legală de a o consulta.

Concordia reuneşte 14 sectoare esenţiale pentru economia românească: energie, IT, bănci, retail, industrie, transporturi, ospitalitate, etc. Concordia e construită din companii care au sediul, angajaţii, taxele şi provocările în România, indiferent dacă au capital românesc sau străin. Suntem cea mai mare confederaţie naţională, prin lege partener de dialog social. Ne-am asumat să dăm greutate Consiliului Economic şi Social, Comisiilor de dialog social sau Consiliului Naţional Tripartit – toate aceste organisme despre care cei mai mulţi nu aţi auzit, dar unde legea românească ne dă dreptul şi cadrul european cere să fim ascultaţi şi luaţi în seamă.

Am decis să mă implic în această uniune patronală pentru că nu vreau ca rezultatul muncii mele, viitorul bussinesurilor pe care le-am construit, al angajaţilor mei să fie sub semnul incertitudinii.

A venit vremea să construim un patronat puternic. Industrie cu industrie, afacere cu afacere. Vocea noastră trebuie să fie ascultată. Din asocierea noastră lipsesc încă industrii importante. Am dori să reprezentăm în curând cel puţin jumătate din PIB-ul României. Putem fi mai mulţi, mai puternici, o voce imposibil de ignorat.

De ce lăsăm birocraţii să decidă salariul minim? Nu ei muncesc în societăţi şi nu ei sunt angajatorii. Salariul este rezultatul negocierilor între angajat şi angajator, eventual între sindicat şi patronat. Ce caută Guvernul în această negociere? Dacă sindicatele şi patronatele îi lasă, politicienii se vor insinua în acest proces şi îl vor folosi pentru interesele lor de imagine. Cine le spune că nu sunt bineveniţi, dacă nu există sindicate puternice şi patronate pe măsură?

Facem afaceri într-un mediu global şi trebuie să fim competitivi. Eficienţa noastră trebuie dublată de coerenţa statului, nu să fim îngenuncheaţi cu decizii luate peste noapte. Le cerem imperios guvernanţilor să respecte legea, aşa cum şi noi o facem, să înceteze să mai mimeze dialogul social şi să folosească experienţa noastră în mod real.

Prin Concordia, ne punem la dispoziţie experienţa de-o viaţa pentru a putea ajunge împreună cu partenerii sociali la decizii coerente care să ajute atât societatea, cât şi economia românească în general.

Te invit să ni te alături. Avem interese comune pe care trebuie să ni le aparăm. Ca să fim respectaţi pentru ceea ce suntem şi facem in Romania.

Rezultatul muncii noastre de o viaţă nu poate sta în pixul unui politician. Oricare ar fi el.

 

Dan Sucu - presedinte al Confederatiei Patronale Concordia (www.concordia.ro)