Unde se duc banii a 1,6 milioane de români? Fondul de pensii private al Allianz Ţiriac intră în acţionariatul belgienilor care controlează Mega Image în România: investiţie de 23 mil. lei la Delhaize. Vânzări la Digi, Petrom, Electrica

Autor: Liviu Popescu 21.12.2021

♦ Cu alte cuvinte circa 1,6 milioane de salariaţi români, adică aceia care sunt participanţi ai fondului AZT Viitorul Tău, au devenit investitori indirecţi la magazinele care se găsesc aproape la orice colţ de stradă din Bucureşti ♦ La septembrie 2021, fondul de pensii private AZT Viitorul Tău – al doilea cel mai mare din România în funcţie de activele din portofoliu, avea investiţii de 4,4 miliarde de lei în 17 acţiuni ♦ Banca Transilvania, cea mai mare investiţie cu 860 mil. lei

Prin intermediul fondului de pensii private Pilon II AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz Ţiriac Pensii Private, circa 1,6 milioane de sa­lariaţi români, au devenit investitori indirecţi la gigantul olandezo-belgian care în România controlează Mega Image.

Cu alte cuvinte participanţii acestui fond – adică aceia care contribuie lunar cu 3,75% din venitul brut pentru administrarea privată a economisirilor pentru bătrâneţe, au luat expunere la magazinele care se găsesc aproape la orice colţ de stradă din Bucureşti. Iar asta înseamnă că profitabilitatea şi rezultatele Mega Image se vor reflecta în timp şi în banii pentru bătrâneţe.

Astfel, la septembrie 2021 AZT Viitorul Tău avea o investiţie de 23 milioane de lei (4,6 mil. euro) la Koninklijke Ahold Delhaize NV, respectiv 0,12% din activul fondului, fiind vorba de o achiziţie nouă şi respectiv intrarea în acţio­nariat. Delhaize are o capitalizare de 31,4 mld. euro după un raliu de 26% de la începutul acestui an.

„Activitatea investiţională din trimestrul III a continuat procesul de diversificare, prin introducerea în portofoliu a sectorului bunurilor de larg consum, respectiv alimentare şi produsele de bază, reprezentat de Koninklijke Ahold Delhaize“, spune Virgil Ichim, CEO al admi­nistra­torului Allianz Ţiriac Pensii Private.

Anterior acestei achiziţii, sectorul FMCG era mai puţin reprezentat în structura fondurilor de pensii administrate de Allianz-Ţiriac Pensii Private, oarecum în contrast cu contribuţia amplă la economia mondială, cât şi locală a acestui sector, dar şi cu tendinţa acestuia de a genera performanţe bune şi în perioadele mai puţin favorabile ale ciclului economic, adaugă el.