Business Internaţional. Ce ne aşteaptă în 2022? Bloomberg: „Teama“ ar putea înlocui „lăcomia“ şi ar putea deveni factorul dominant al pieţelor internaţionale

Autor: Eduard Ivanovici 21.12.2021

♦ Valoarea totală a pieţelor de capital globale a atins recent 120.000 mld. dolari, de două ori peste minimul din martie 2020.

Trendul adoptat anul acesta de pieţele financiare globale a fost indiscutabil pozitiv.

Apariţia vaccinurilor a însemnat că economiile au putut să îşi revină din şocul creat de perioadele de lockdown, în timp ce stimulentele financiare au produs o revenire rapidă în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, ridicând pieţele de capital la noi niveluri record, însă 2022 se poate dovedi a fi un an mult mai complicat.

Inflaţia accelerează peste tot în lume, iar problemele lanţurilor de aprovizionare – care au contribuit la creşterea preţurilor de consum – nu au fost rezolvate nici până acum. Aşa cum scrie Bloomberg, schimbările în­registrate la nivelul pieţei muncii le-au oferit angajaţilor putere de nego­ciere pentru prima dată în ultimii ani. Pieţele de capital par supraîn­călzite, mai ales în contextul în care băncile centrale sunt nevoite să reacţio­neze la noile preţuri prin înăsprirea politicilor monetare în următoarele luni.