Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia: De ce se anunţă taxe aiuritoare peste noapte, fără ca patronatele să fie consultate?

Ziarul Financiar 21.12.2021

Dan Şucu solicită guvernului să nu mai ia decizii peste noapte care să îngenuncheze businessuri şi industrii.

Guvernul trebuie să preia bunele practici din mediul privat, să numească responsabili şi să evalueze impactul atunci când decide introducerea de noi taxe sau eliminarea unor facilităţi fiscale, a spus Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert şi preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, într-o opinie trimisă către ZF.

„Guvernul a propus bugetul pe 2022. Pentru cine ştie şi pentru cine nu ştie, să le reamintim: veniturile bugetare se constituie în majoritate covârşitoare din impozitele, taxele şi contribuţiile pe care le plătesc întreprinderile româneşti şi străine şi angajaţii lor. Şi, ca de fiecare dată, înainte de propunerea unui buget se vorbeşte despre creşteri de taxe. Fără să fim consultaţi. De ce se vorbeşte din nou despre eliminarea unor facilităţi fără să avem în faţă calculele, analizele şi studiile de impact? De ce se anunţă taxe aiuritoare peste noapte fără ca decidenţii să ne consulte?“, a spus Dan Şucu, care i-a cerut guvernului studiile care stau la baza potenţialelor eliminări de facilităţi fiscale pentru sectoarele IT şi construcţii.

Aşa cum, în mediul privat, lansarea fiecărui produs are un responsabil care urmăreşte şi verifică ce s-a întâmplat cu acel produs, şi în Guvern ar trebui să se întâmple la fel cu deciziile care afectează mediul de business.

„Pentru Ministerul de Finanţe aceste facilităţi sunt ca un produs nou pentru firmele noastre. Eu nu am auzit însă ca cineva să vorbească despre responsabilii acestor produse noi, de cineva care să ne spună cât de bine au funcţionat, cum au evoluat ele în timp. Aud doar despre birocraţi care hotărăsc să renunţe la aceste produse şi să arunce în piaţă altele noi, la care probabil vor renunţa din nou şi tot aşa. Singura constantă e incertitudinea“, a mai spus Dan Şucu.