De ce România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau 5 lei? Pe piaţă există monede de 1 leu, 2 lei şi 5 lei, dar nu pentru leul românesc, ci pentru leul moldovenesc, cu toate că acesta este mult mai slab faţă de euro

Autor: Mircea Nica 02.01.2022

♦ Deşi diferenţa de putere de cumpărare dintre leul moldovenesc şi cel românesc este de 1 la 4, leul moldovenesc există pe piaţă ca monedă de 1 leu, de 2 lei, de 5 lei, chiar şi de 10 lei.

De ce România nu are monedă de 1 leu, 2 lei sau 5 lei, iar Repu­bli­ca Moldova, a cărei mo­nedă naţională are o putere de cumpărare de 4 ori mai mică decăt leul românesc, are mo­nedă de 1 leu, 2 lei, 5 lei, ba chiar şi de 10 lei?

„Noile monede au fost introduse ca urmare a unui amplu studiu eco­no­mic privitor la utilizarea banilor în nu­merar în Republica Moldova şi pe plan internaţional. Potrivit acestuia, banc­notele cu valoare mică utilizate în Republica Moldova au intrat în «zona de monetizare», definită prin fo­losirea lor frecventă pentru cumpă­rături zilnice, ceea ce explică uzura lor ra­pidă. Banca Naţională a Moldovei a an­gajat consultări publice, în vara-toa­mna anului 2017, cu experţi inde­pen­denţi, autorităţi locale şi centrale, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi bancar, care au confirmat concluziile formulate de studiul BNM“, au transmis reprezentanţii BNM.

În acelaşi timp, înlocuirea trepta­tă a bancnotelor de valoare mică cu mo­nede de metal permite economii sub­stanţiale ale costurilor de pro­duc­ţie suportate de BNM. La un cost si­milar per unitate, monedele au o du­rată de viaţă de cel puţin zece ori mai mare decât bancnotele cu valoare no­mi­nală mică, se mai arată în infor­ma­ţi­ile transmise de reprezentanţii BNM.