Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Adrian Codirlaşu, CFA, despre scăderile înregistrate de fondurile de pensii: O parte a venit din evoluţia bursei şi din portofoliile de obligaţiuni. Putem vorbi şi despre marcare la piaţă

Autor: Eduard Ivanovici 22.12.2021

În ediţia din 21 decembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost prezent Adrian Codirlaşu, vicepre­şedinte al CFA România, care a discutat despre evoluţiile recente ale fondurilor de pensii, performanţa bursei locale de anul acesta şi relaţia dintre inflaţie şi ratele dobânzilor şi a oferit estimări pentru piaţa de capital în 2022.

„O parte din scădere a venit atât din evoluţia Bursei, care are o volatilitate mai mare, cât şi din portofoliul de bonduri al fondurilor. Marea majoritate a portofoliilor vine din bonduri, titluri de stat, undeva la 65% din active. În mediul actual, aceste bonduri pierd valoare. Inflaţia ridicată trage după ea dobânzile, vedem cum băncile iau măsuri, fie de restrângere a lichidităţii, precum Fed, fie de creştere a ratelor dobânzilor, cum sunt băncile centrale din Europa Centrală şi de Est. Crescând dobânda pe piaţă, valoarea obligaţiunilor este redusă pentru că există o dobândă fixă. Atunci când do­bânda pe piaţă creşte, obliga­ţiunile pierd valoare. Asta se întâmplă cu portofoliile fondurilor de pensii“, a spus Adrian Codirlaşu.

Acesta con­tinuă prin a sublinia faptul că in­flaţia este garantată de către fondurile de pensii. Astfel, cu portofoliile actu­ale, fondurile nu pot oferi garanţii întrucât un grad mai ridicat de inflaţie re­duce valoarea portofoliilor aces­tora.