Romanian Business Leaders: România trebuie să impună măsuri de creştere a gradului de colectare a taxelor şi contribuţiilor la bugetul de stat, în paralel cu începerea procesului de digitalizare şi modernizare a ANAF

Autor: Roxana Rosu 22.12.2021

Romanian Business Leaders susţine că România trebuie să impună măsuri de creştere a gradului de colectare a taxelor şi contribuţiilor la bugetul de stat, în paralel cu începerea procesului de digitalizare şi modernizare a ANAF.

În opinia oamenilor de afaceri, măsura adoptată recent prin Ordonanţa de Urgenţă 130/2021 de incriminare penală a reţinerii la sursă a contribuţiilor fără plata acestora mai departe la bugetul de stat este binevenită.

Trebuie să trecem de la paradigma în care suntem azi, în care contribuabilii lucrează pentru ca statului să îi meargă bine, la aceea în care statul lucrează pentru ca viaţa contribuabililor să fie de calitate. În acelaşi timp şi noi avem datoria de a ne achita obligaţiile fiscale. Fără un comportament corect de ambele părţi, România nu va progresa”, a spus Dragoş Petrescu, preşedinte RBL.

Astfel, măsurile care să contribuie la creşterea colectării taxelor şi contribuţiilor trebuie să vizeze în continuare reducerea decalajului la colectarea TVA, situat la cel mai ridicat nivel din Europa, iar îmbunătăţirea colectării impozitelor actuale în domeniile economice predispuse evaziunii ar trebui luate înainte de adoptarea oricăror măsuri de creştere a fiscalităţii, aşa încât contribuabilii corecţi să nu plătească pentru inabilitatea statului de a-i sancţiona pe cei incorecţi.

Potrivit RBL,  evaziunea fiscală este unul din cele mai grave fenomene de infracţiune economică cu care se confruntă România şi care împiedică susţinerea unui mediu economic corect, a unei competiţii oneste şi a unei economii sustenabile.

De asemenea, mediul de afaceri crede că este esenţială începerea urgentă a procesului de digitalizare şi modernizare a ANAF, precum şi profesionalizarea interacţiunii acestei instituţii cu contribuabilii mici şi mari. „România are nevoie de implementarea cloudului guvernamental, creşterea competenţelor digitale din administraţie şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor administrative în raport cu cetăţenii.“