Proteste la Parlament împotriva certificatului verde la locul de muncă, pe fondul lipsei de iniţiativă a parlamentarilor. Omicron este a cinsprezecea literă din alfabetul grecesc – mutaţiile bolii sunt denumite în ordinea alfabetului grecesc. Ceea ce înseamnă că avem cel puţin cincisprezece variante ale virusului

Autor: Georgiana Mihalache 22.12.2021

Discuţiile privind certificatul verde pentru accesul la locul de muncă prin care se dovedeşte vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă au atras proteste la Parlament, mai mulţi susţinători ai partidului AUR intrând chiar în curtea Parlamentului.

Anterior au mai fost şi alte proteste ale persoanelor care se împotrivesc măsurilor luate de administraţie pentru a limita răspândirea virusului, iar organizatorii anunţă că astfel de acţiuni vor continua.

Circa 1.500 de persoane au protestat marţi împotriva implementării certificatului verde de acces la locul de muncă, paradoxal, într-o zi lucrătoare. Protestul a venit în contextul în care parlamentarii PSD şi PNL vor să se pună de acord pentru aprobarea certificatului verde la job.

Situaţia certificatului de acces la locul de muncă a fost până în prezent subiect de ping-pong între parlamentarii PNL şi PSD, proiectul fiind blocat în comisiile parlamentare de circa o lună.

Niciunul dintre partidele din coaliţia de guvernare nu a avansat clar un termen de la care poate fi adoptat certificatul verde. În alte state această dovadă a vaccinării sau a trecerii prin boală este folosită încă din vară pentru a ţine sub control pandemia, dar şi pentru a mobiliza oamenii să se vaccineze pentru a scăpa de restricţii, în cazul celor nehotărâţi în privinţa imunizării.

În România, deşi campania de vaccinare are un ritm extrem de lent, cu circa 5.000-6.000 de oameni imunizaţi cu prima doză, zilnic, autorităţile au decis ridicarea unor restricţii de călătorie, chiar în preajma sărbătorilor.

Medicii spun că numărul scăzut de cazuri din prezent nu este un motiv de linişte, mai ales că o nouă tulpină - Omicron, este prezentă în statele din vestul Europei şi este o chestiune de timp până când va avea o răspândire comunitară şi în România.

Noua variantă a virusului este mult mai contagioasă decât cele de până acum, iar vaccinul are o eficacitate mai scăzută. Omicron este a cinsprezecea literă din alfabetul grecesc – mutaţiile bolii sunt numerotate în ordinea alfabetului grecesc. Ceea ce înseamnă că avem cel puţin cincisprezece variante ale virusului.

Medicii atrag atenţia că nerespectarea măsurilor de siguranţă, de la purtarea măştii, la distanţare socială, reprezintă o cale sigură pentru ca noua variantă a virusului să se răspândească la nivel comunitar.

Comisia Europeană a anunţat ieri că valabilitatea certificatului verde va fi restrânsă la nouă luni pentru călătoriile între statele membre UE. Pentru a prelungi această valabilitate, care până acum era de un an, oamenii trebuie să facă şi doza a treia de vaccin – booster, care s-a dovedit mai eficientă în cazurile infectării cu tulpina Omicron, din studiile publicate până acum.

Până acum, aproape două milioane de români s-au vaccinat cu doza a treia, din datele autorităţilor. Numărul românilor vaccinaţi cu schemă completă, adică cel puţin două doze de vaccin (una în cazul Johnson) a ajuns la 7,7 milioane de oameni, nici jumătate dintre locuitorii ţării nefiind imunizaţi.