Compania aeriana Wizz cumpără sloturi norvegiene la Gatwick pentru a stimula afacerile Regatului Unit

Autor: Andrei Şerbănescu 22.12.2021

Wizz Air Holdings Plc îşi va spori prezenţa în Regatul Unit după ce a acceptat să cumplere sloturi de decolare şi aterizare de la Norwegian Air Shuttle ASA la hub-ul Gatwick din Londra, scrie Bloomberg.

Wizz, cu sediul în Budapesta, va achiziţiona 15 perechi de sloturi zilnice la Gatwick, unde operaţiunile sunt restricţionate de o singură pistă, permiţându-i să-şi mărească numărul de avioane de la patru, la cinci, potrivit unui comunicat de miercuri. Deşi nu a fost dată nicio valoare de vânzare pentru sloturi, DNB Bank ASA estimează că acestea valoreazaă între 300 şi 400 de milioane de coroane norvegiene (34-45 de milioane de dolari) la preţurile curente.

Preţul de vânzare a fost probabil în conformitate cu această estimare, a declarat analistul Ole Martin Westgaard. Sloturile ar fi avut o valoare de aproape 10 ori mai mare înainte ca pandemia de coronavirus să schimbe modul în care călătoriile aeriene funcţionează, potrivit DNB.

Norwegian Air a declarat că a vândut sloturile de pe aeroportul din Londra, în urma deciziei de la începutul acestui an de a renunţa la zborurile pe dinstanţe lungi. Sloturile ar fi putut fi luate fără compensaţie dacă nu ar fi fost descărcate, a declarat firma de transporturi aeriene într-un comunicat.

Îmbunătăţirea zborurilor în Marea Britanie va aduce companiei Wizz o cotă mai mare din cea mai mare piaţă de aviaţie low-cost din Europa şi o va ajuta să-şi înfrunte rivanii EasyJet Plc şi Ryanair Holdings Plc.

Virgin Atlantic Airways Ltd. a oprit, de asemenea, zborurile pe distanţe lungi la Gatwick, păstrând sloturile. British Airways de la IAG SA a suspendat rutele pe distanţe scurte, dar intenţionează să-şi pregătească din nou serviciile în vara viitoare, cu o operaţiune reînnoită.