Aquila, principalul jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, împrumută 5 mil. euro de la BERD. Banca are opţiunea de a cumpăra titluri de la fondatorii Aquila, la un preţ de 6,32 lei pe acţiune, dar care să nu depăşească 5% din capitalul social total al companiei

Autor: Cristina Bellu 22.12.2021

Aquila Part Prod Com, cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, listat în noiembrie la BVB sub simbolul AQ, anunţă că a încheiat un contract de împrumut de 5 milioane euro, cu o maturitate de 4 ani, cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Împrumutul BERD va fi acordat sub condiţia îndeplinirii anumitor condiţii precedente, potrivit reprezentanţilor Aquila.

Astfel, fondatorii companiei, Alin Adrian Dociu şi Constantin Catalin Vasile, au agreat să acorde BERD  opţiunea de cumpărare a unui număr de acţiuni emise de societate, deţinute în proprietate de fondatori, la un preţ de 6,325 lei, dar care poate face obiectul unor ajustări, până la suma de 5 milioane euro, care poate fi exercitată de BERD în cadrul unei perioade agreate de exercitare.

“Numărul de acţiuni care face obiectul opţiunii de cumpărare se determină în baza unei formule specificate în contractul privind opţiunea de cumpărare încheiat între fondatori şi BERD şi care nu va depăşi 5% din capitalul social total al societăţii”, spun reprezentanţii  Aquila.

O altă condiţie se referă la ipoteca asupra unui număr de acţiuni deţinute în societate.

În octombrie, BERD a anunţat că va finanţa cu 10 milioane de euro dezvoltarea grupului Aquila, cu afaceri anuale de 370 mil. euro.

Banii – din care 5 mil. euro împrumut şi 5 mil. euro din preluarea unui pachet de acţiuni – vor fi folosiţi pentru dez­vol­tarea mărcilor pro­prii, mo­der­ni­za­rea depozitelor, digi­talizare şi capital de lucru.

Tot astăzi, oficialii Aquila au anunţat că vor distribui la nivel naţional, începând cu ianuarie 2022, produsele companiei RAUCH, unul dintre producătorii principali de sucuri şi băuturi de fructe in Europa.

Acordul, semnat pe fondul reorganizării strategice a RAUCH, acoperă toate canalele de distribuţie, inclusiv staţiile de carburant, comerţul modern şi, în curând, canalul magazinelor tradiţionale.

”Continuăm strategia de a ne dezvolta şi optimiza reţeaua şi de a diversifica gama de produse distribuite şi ne pregătim pentru extinderea prin intermediul achiziţiilor pe care am anunţat-o în momentul listării cu succes la Bursa de Valori Bucureşti. Din această perspectivă, anul 2022 se anunţă a fi unul foarte dinamic pentru noi”, spune Razvan Bagherea, Director Organizare şi Resurse Umane, Aquila.

Aquila a fost înfiinţată în 1994 şi numără în prezent peste 3.000 de angajaţi, activând atât pe piaţa locală de distribuţie, cât şi în Republica Moldova.

Aquila Part Prod Com, cea mai mare companie din grupul Aquila, controlat de Cătălin Vasile şi Alin Dociu, a avut anul trecut un avans al afacerilor de 57%, rezultat ce a dus compania în clubul miliardarilor în lei.

Astfel, compania a raportat venituri de peste 1,4 miliarde lei anul trecut, faţă de 938 milioane lei în 2019.

Aquila este astfel liderul pieţei de distribuţie de bunuri de larg consum. În ultimul deceniu, businessul companiei a crescut cu aproape 250%, iar Aquila Part Prod Com a a ajuns cea mai mare afacere românească din sectorul transporturilor rutiere, o piaţă unde luptă cu jucători străini precum Carrion Expedition si Vos Logistics Cargo.