Afaceri de la zero. Coraliu Cunţan şi-a deschis un cabinet de avocatură în Sibiu alături de alţi asociaţi şi are în plan al doilea birou în acelaşi oraş

Autor: Miruna Diaconu 23.12.2021

Cabinetul de avocatură a fost deschis în 2006 de Coraliu Cunţan, Oana Raluca Cunţan şi Ciprian Banea, iar domeniile în care activează sunt din zona civilă, comercială sau administrativă.

Coraliu Cunţan şi-a deschis un cabinet de avocatură din Sibiu, alături de Oana Raluca Cunţan şi Ciprian Banea, iar pe mai departe plănuiesc să meargă cu un al doilea birou în oraş. Povestea cabinetului de avocatură a început în 2006, când cei trei avocaţi au finalizat etapa de stagiatură şi au ales să meargă mai departe pe cont propiu.

„Terminasem stagiatura, nu am avut alt parcurs profesional în alte domenii sau activităţi, ne-am terminat stagiatura, am ales în prima fază să fim avocaţi inde­pendenţi şi ulterior am mers pe această formă de asociere, fiind cea mai performantă în dome­niul nostru“, explică Coraliu Cunţan.

La început, Coraliu Cunţan îşi aminteşte că a fost dificil pentru că nu dispuneau de resurse financiare şi a trebuit să îşi înceapă activitatea cu o sumă mică de bani, însă investiţiile au mers către închirierea sediului actual, dar şi alte lucruri necesare pentru utilarea biroului.

Mulţi dintre clienţii cabinetului de avocatură sunt persoane juridice, instituţii şi unităţi administrative, iar domeniile în care activează vizează mai mult sfera civilă, comercială sau administrativă, existând puţin dosare de drept penal de care s-au ocupat cei trei avocaţi.

„Noi lucrăm în sistem de tip abonament, litigiile cele mai des întâlnite legate de acest mod de lucru au fost civil-comerciale sau de domeniul contecios administrativ. Am luat şi dosare penale, cu tentă economică multe dintre ele, dar am avut şi dosare legate de violenţă, trafic de persoane, dar cele mai multe din zona economică“, explică el.

Cu toate că focusul cade pe clienţii persoane juridice, de-a lungul timpului au existat diverse persoane care au apelat la cabinetul de avocatură din Sibiu, pentru care există plată o singură dată şi nu în sistem de abonament.

„Numărul clienţilor nu este foarte mare, el variază, nu contează de fapt acest lucru pentru că dacă te-ai aglomerat foarte mult nu ai mai putea acorda acest suport fiecărui client“, explică el.

Coraliu Cunţan spune că pandemia nu a venit cu foarte mari schimbări în privinţa litigiilor, cu toate că au existat diverse probleme de natură juridică în piaţă, clienţii lor nu au întâmpinat dificultăţi în perioada pandemică. Ceea ce s-a schimbat în toată această perioadă a fost modul de lucru, astfel că odată cu izbucnirea pandemiei, a fost nevoie de trecerea activităţii în online.

„S-a schimbat modul de lucru, este importantă prezenţa în sala de judecată, dar în perioada aceea nu am putut fi prezenţi fizic în tribunal, tot modul de a lucru s-a schimbat, am trecut totul în online“, mai spune Coraliu.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.