Care sunt cele nouă bănci sistemice din România?

Autor: Claudia Medrega 23.12.2021

BNR a stabilit că în sistemul bancar românesc sunt nouă bănci de importanţă sistemică, iar comparativ cu anul pre­cedent se remarcă extinderea listei instituţiilor de importanţă sistemică cu grupul EximBank, format din Banca de Export-Import a României şi Banca Românească.

Cele nouă bănci sistemice sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, CEC Bank, Alpha Bank România, OTP Bank România şi EximBank (Banca de Export-Import a României şi Banca Românească).

Aceste bănci sunt şi în topul celor mai mari instituţii de credit după active de pe piaţa locală şi trebuie să menţină anumite niveluri de capital, anumite amortizoare determinate pe baza valorii totale a expunerii la risc.

 Sucursala ING Bank Amsterdam din Bucureşti îndeplineşte toate criteriile BNR (şi ale Autorităţii Bancare Europene) de bancă sistemică local, însă, fiind o sucursală a ING Bank Amsterdam (SIFI global), nu îndeplineşte şi criteriul local de capital. Prin urmare nu este menţionată în raportul BNR.