Cea mai bună veste pentru finalul de an: 1 miliard de lei din schema de ajutor de stat HoReCa intră în conturile antreprenorilor. Carmen Pavel, J’info Tours: Chiar azi (ieri - n.red.) au intrat banii - 50% din suma solicitată de 2,5 milioane de lei. BCR: Am făcut 97% din plăţile pentru HoReCa

Autori: Adelina Mihai , Claudia Medrega 23.12.2021

Banii din schema de ajutoare de stat pentru industria ospitalităţii încep să intre în conturile antreprenorilor.

Peste 800 de companii din indus­tria ospitalităţii, care au solicitat ajutor de stat prin aşa-numita „schemă HoReCa“, ar urma să aibă în conturi până la 1 mld. lei până la finalul acestui an. Aproxi­mativ ju­mă­tate din suma alocată sche­mei de aju­tor de stat pen­tru HoReCa, în va­loare totală de 2,1 mld. lei, va fi plătită anul viitor, spun repre­zen­tan­ţii Ministe­ru­lui Economiei.

„Chiar astăzi (ieri - n.red.) au intrat banii, este vor­ba despre ajutorul pentru com­pen­sa­rea pier­derii pe care am avut-o în perioada 2019-2020. Banii sunt de foarte mare ajutor în această pe­rioadă aşa de grea, avem de plă­tit furni­zori, plus toate cheltuielile cu energia care au sărit în aer. Avem unde să orientăm aceşti bani, sperăm ca în continuare să reu­şim să aplicăm pe o linie de finanţare pen­tru investiţii, ca să ne putem dezvolta“, a spus Carmen Pavel, preşedintele agenţiei de turism J’Info Tours, companie care a obţinut apro­ba­rea pentru un ajutor de 2,5 mil. lei, sumă din care 50% a fost plă­tită ieri, restul urmând să fie achitată în 2022.

Şi în cadrul lanţului ho­telier Continental Hotels, grup pentru care dosarul a fost aprobat cu o sumă a ajutorului de stat de 3,9 mil. lei în total, plata par­ţia­lă a fost realizată de stat. „Ce fac cu banii? Îi ţin în re­zervă. Sun­tem încontinuu afec­taţi, cu spectacolul de la sfâr­şi­tul lui octombrie-începutul lui noiem­brie am trăit vremuri de coşmar. Nu poţi să gân­deşti înainte mai mult de trei luni“, spune Radu Enache, proprietarul Continental Ho­tels, grup care are în prezent peste 500 de angajaţi.

Şi băncile confirmă că plăţile pentru schema HoReCa au fost efectuate.

„Pe schema HoReCa (OUG 224), BCR susţine peste 1.000 de antreprenori care vor beneficia de granturi în valoare de 20% din scăderea cifrei de afaceri pe 2020, compa­rativ cu 2019. Până în prezent, banca a procesat peste 97% din plăţi, urmând ca până la finalul acestei săptămâni să fie procesate toate plăţile“, au transmis repre­zenanţii BCR.

Şi BRD a început să facă plăţile în cadrul schemei HoReCa din 20 decembrie.

„Conform deciziei Ministerului Econo­miei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), se fac plăţi către toţi beneficiarii declaraţi eligibili, pro-rata 46,87%“, au transmis reprezentanţii BRD.