Statul cu un pas înaintea pandemiei: Israelul devine prima ţară care va administra doza a patra de vaccin persoanelor de peste 60 de ani şi personalului medical

Autor: Andrei Şerbănescu 27.12.2021

Israelul va administra o a patra doză de vaccin împotriva coronavirusului persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani şi personalului medical, devenind prima naţiune din lume care îmbunătăţeşte schema de vaccinare sub ameninţare variantei Omicron, scrie Bloomberg.

„Cetăţenii Israelului au fost primii care au primit cel de-al treilea vaccin şi continuăm să conducem cu cel de-al patrulea”, a declarat prim-ministrul Naftali Bennett, marţi seară. El a ordonat autorităţilor să se pregătească pentru o campanie de vaccinare la nivel naţional.

Decizia a fost luată chiar dacă Israelul nu are datele necesare care să certifice eficacitatea schemei cu patru doze. Sharon Alroy-Preis, şeful sănătăţii publice a Israelului, a protestat la o întâlnire a oficialilor guvernamentali şi a experţilor medicali referitor la lipsa studiilor necesare adoptării dozei a patra.

Galia Rahav, şefa unităţii de boli infecţioase a Centrului Medical Sheba, participantă în cadrul întâlnirii, a declarat că majoritatea covârşitoare a votat totuşi în favoarea dozei a patra din cauza vitezei cu care se răspândeşte noua tulpină.

„Este mult mai elegant să decizi când ai date solide”, a spus Rahav într-un interviu. „Dar este adevărat că dacă vom aştepta date solide, va fi prea târziu”.

Manipularea coronavirusului de către Israel a fost studiată de alte ţări, din cauza măsurilor agresive pe care le-a luat pentru a limita virusul de la început, a redeschiderii greşite după primul lockdown şi a administrării timpurii a vaccinurilor şi a rapelurilor.

Pe măsură ce numărul cazurilor din Israel s-a redus dramatic în câteva săptămâni şi cercetătorii au lansat date despre eficacitatea vaccinului, alte ţări au urmat exemplul cu campanii agresive de stimulare.

În timp ce Omicron a fost o tulpină dominantă în ţări precum SUA, Africa de Sud şi Anglia, Israelul a fost mai puţin afectat, în parte pentru că a înăsprit rapid restricţiile de călătorie. Naţiunea de 9,3 milioane de persoane a avut 341 de cazuri confirmate, inclusiv 95 de persoane nevaccinate şi 807 de cazuri suspecte, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii de marţi după-amiază.

La scurt timp după ce varianta a fost detectată în sudul Africii luna trecută, Israelul a anulat planurile de redeschidere a turismului şi a interzis cetăţenilor săi să călătorească în cea mai mare parte a Africii. Pe măsură ce tulpina extrem de infecţioasă a luat amploare la nivel mondial, oficialii au extins această interdicţie pentru a include părţi mari din Europa, SUA şi Canada.

Toţi rezidenţii care intră în ţară sunt testaţi pentru Covid la sosire, cu o perioadă de carantină obligatorie de cel puţin trei zile.

Pe măsură ce Israelul se pregăteşte pentru a patra campanie de vaccinare, lucrează şi la alte măsuri de protecţie. Bennett a îndemnat angajatorii să lase oamenii să lucreze de acasă, dacă este posibil, iar în aşteptarea aprobării parlamentare, copiii din clasa a şaptea şi mai mari vor fi excluşi de la lecţiile din şcoală dacă mai puţin de 70% din clasă este vaccinată. Guvernul intenţionează să extindă restricţiile la şcolile primare în trei săptămâni, potrivit unui comunicat al biroului premierului.

De asemenea, autorităţile au convenit să înăsprească restricţiile privind accesul la restaurante şi centre comerciale pentru cei nevaccinaţi.