Cel mai mare dezvoltator imobiliar israelian, Shikun & Binui, se aliază cu Muntmark pentru un parc solar de 50 mil. euro în Satu Mare

Autor: Roxana Petrescu 24.12.2021

♦ Proiectul cu o capacitate de 67,5 MW va fi finalizat anul viitor, are avizul tehnic de racordare la reţea deja obţinut, iar odată pus în funcţiune va fi una dintre cele mai mari investiţii solare din România.

Shikun & Binui Energy, braţul de investiţii în domeniul energetic al Shikun & Binui, cel mai mare dez­voltator imobiliar israelian, va aloca până la 50 de milioane de euro pentru unul dintre primele mari pro­iecte fotovoltaice noi din România.

Investitorul va construi un parc fotovoltaic de 67,5 MW la Satu Mare, care se întinde pe o suprafaţă de 85 de hectare şi care a fost dezvoltat de grupul Monsson, controlat de omul de afaceri suedez Emanuel Muntmark. Monsson este cel mai mare dezvoltator local de proiecte de energie verde. Unul dintre parcurile emblematice din portofoliul Monsson este Fântânele-Cogealac, un proiect de 1 mld. euro, finalizat de cehii de la CEZ, care cuprinde 240 de turbine eoliene, cu o capacitate totală de 600 MW. Până recent, acesta a fost cel mai mare parc eolian pe uscat la nivel european, fiind însă detronat de un proiect din Norvegia, cu peste 1.000 MW.

„Monsson – dezvoltatorul din spatele celor mai mari proiecte de energie regenerabilă din România – a deschis, alături de partenerul său israelian, un nou front pentru energia verde, după ce majoritatea proiecte­lor au fost concentrate până acum în Dobrogea, majoritatea fiind în energie eoliană“, a anunţat Sebastian Enache, business development ma­nager în cadrul Monsson-PLC, pe o platformă de socializare.