Germania, cu o populaţie în curs de îmbătrânire, rămâne fără muncitori, punând cea mai mare economie europeană în pericol

Autor: Catalina Apostoiu 23.12.2021

Germania, multă vreme cu un pas înainte din punct de vedere al inovaţiei tehnice şi producţiei, conduce acum o mare parte a lumii dezvoltate către o criză demografică ce ar putea afecta puternic cea mai mare economie europeană, sporind presiunea asupra sistemului său de pensii şi împingând inflaţia în sus în anii următori, scrie The Wall Street Journal.

Economiştii anticipează că forţa de muncă a Germaniei ar putea atinge un vârf nu mai târziu de 2023, scăzând mai apoi cu până la cinci milioane de persoane până la sfârşitul deceniului. Deşi pandemia a exacerbat tendinţa, viitoarea pensionare a generaţiei baby boomer este factorul care alimentează criza de forţă de muncă, spun economiştii.

Germania a fost una dintre primele ţări din Europa care au su­ferit o scădere puternică a natalităţii după cel de-al doilea război mondial, aceasta însemnând că soarta sa ar putea anunţa ce va veni pentru alte economii mature.

Într-o lume cu deficit de forţă de muncă, strategii va trebui să se concentreze mai mult pe impul­sio­narea creşterii şi combaterea inflaţiei, un scenariu ce aduce în minte stag­flaţia din anii ‘70, spun economiştii.

Noul guvern german consideră penuria de forţă de muncă drept unul dintre obstacolele majore ce stau în calea creşterii economice. Acesta vrea să crească rata de participare a femeilor la forţa de muncă, să-i determine pe angajaţi să muncească până la vârste mai înaintate şi să liberalizeze reglementările privind migraţia şi cetăţenia. Guvernul va oferi cursuri pentru a susţine integrarea migranţilor şi să faciliteze accesul rapid la educaţie pentru copiii acestora.

Companiile germane au deja probleme în a angaja. La începutul trimestrului patru, penuria de forţă de muncă a afectat activitatea a 43% din companii, cea mai ridicată rată de la reunificarea Germaniei.

Implicaţiile deficitului demografic sunt ample. Acesta ar putea împinge rata potenţială de creştere economică la sub 0,75% nu mai târziu de 2025, aproape dublul ratei de dinaintea pandemiei, afectând capacitatea economiei de a absorbi şocuri economice.

Problemele demografice riscă de asemenea să facă sistemul de pensii german nesustenabil, economiştii afirmând că în curând vor fi necesare contribuţii mai mari şi pensii mai mici.

Aceştia avertizează de asemenea că inflaţia, un subiect delicat în Germania, ar putea creşte, penuria de forţă de muncă ducând la majorări salariale, creând o nouă problemă într-o economie unde sectorul manufacturier se confruntă deja cu crize de semiconductare, oţel, materiale de construcţii şi cu preţuri mari la energie.

Pentru a reduce deficitul demografic, Germania are nevoie de peste 400.000 de imigranţi pe an, însă economiştii se aşteaptă la jumătate din acest nivel pe fondul disponibilităţii sociale şi politice limitate de a accepta un nivel ridicat al imigraţiei. Limba, calificările şi birocraţia sunt de asemenea obstacole.

Niciun sector economic nu va scăpa de impactul crizei viitoare de forţă de muncă.