Consiliul Concurenţei investighează Orange şi RCS&RDS pentru abuz de poziţie dominantă

Autor: Cosmin Pirv 24.12.2021

„Autoritatea de concurenţă deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, fiecare dintre cele două companii a impus unui tarif excesiv, cel puţin pentru o parte dintre consumatorii săi, pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcţiei”, se arată înt-un comunicat al Consiliului Concuenţei.

Conform acestuia, Consiliul a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiilor, documentele ridicate aflându-se în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

„Pentru a obţine autorizaţie de executare a unor lucrări de construcţii sunt necesare avize de la administratorii/furnizorii de reţele, numite avize de amplasament. Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a se asigura că acea construcţie propusă nu afectează în nici un fel reţelele deţinute de aceştia”, a explicat Consiliul Concurenţei.

Reprezentanţii instituţiei amintesc faptul că, în primăvara acestui an, autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Telekom
Romania Communications pe piaţa serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.