O casă din România, cel mai sustenabil proiect la nivel european. Ce caracteristici are şi cine este în spatele ei?

Autor: Roxana Petrescu 24.12.2021

Casa EFdeN Signature, unul dintre cele mai cunoscute prototipuri de casă solară din România, a primit certificarea LEED, obţinând 105 din 110 puncte posibile. Acest punctaj o încadrează la nivelul maxim de certificare, Platinum, fiind pe primul loc din Europa, anunţă echipa EFdeN.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este cea mai folosită metodă de a clasa clădirile sustenabile din lume. Aceasta oferă un cadru de verificare pentru clădiri de toate categoriile, fiind analizat gradul de eficienţă  energetică sau impactul asupra mediului al acestora.

Structura casei este din lemn şi răspunde la probleme impuse de climatul din Orientul Mijlociu, cum ar fi temperatura extremă, umiditatea şi furtunile de nisip, îmbinând un design biofilic cu echipamente eficiente energetic.

“Casa îşi produce singură energia folosind un ansamblu de 32 panouri fotovoltaice şi un sistem de stocare de 13kWh. Anual, s-a constatat un bilanţ energetic pozitiv de 1MWh.”

EFdeN este cel mai important ONG local destinat cercetării şi dezvoltării de soluţii pentru un trai urban sustenabil, concentrat mai ales pe zona de energie solară. Organizaţia va reprezenta pentru a treia oară România la cea mai importantă competiţie globală destinată caselor solare, Solar Decathlon 2021. Evenimentul va avea loc în 2022, în Germania, tema fiind regenerarea unui sit existent şi extinderea unei clădiri, la ale­gere, cu locuinţe. Faţă de celelalte ediţii, această etapă dezvoltată din punct de vedere arhitectural şi urbanistic va rămâne la nivel teoretic şi va fi jurizată pe parcursul predărilor intermediare.

După ediţia de la anul viitor din Germania (Wuppertal), Bucureştiul va găzdui în 2023 Solar Decathlon Europe (SDE), competiţie organizată de mai bine de două decenii la nivel global pentru a pro­mova tehnologia solară şi sustena­bilitatea în construcţii.

Momentul coincide cu un apetit major din partea consuma­to­rilor casnici privind energia solară, acelaşi lucru fiind vizibil şi pe partea de consumatori industriali.

Pentru organizarea Solar Decathlon Europe 2023 la Bucureşti sunt aşteptate aproape 20 de echipe de studenţi.