Curiosul caz al Wizz Air vs. investitorii: o ”răscoală” pornită în 2014 de un sindicat din România este sămânţa unui scandal internaţional

Autor: Adelina Mihai 01.01.2022

Un număr de 14 investitori, printre care se află fondul danez de pensii AkademikerPension şi compania britanică Ardevora Asset Management, au cerut într-o scrisoare transmisă către operatorul aerian ungar Wizz Air să permită formarea sindicatelor în companie. Informaţia, relatată de agenţia de presă Reuters, vine în contextul în care investitorii susţin că drepturile angajaţilor Wizz Air sunt încălcate. Rădăcinile acestei situaţii vin din România, când, în 2014, 19 angajaţi ai Wizz Air din România au format sindicatul Aerolimit Professional, iar la scurtă vreme după aceea au fost concediaţi. O parte dintre angajaţi au contestat în instanţă decizia şi au câştigat. Cel mai mediatizat caz a fost cel al lui Mircea Constantin, însoţitor de zbor şi liderul de sindicat al Aerolimit Professional (sindicatul format în cadrul Wizz Air România), care a câştigat în instanţă şi care a fost reangajat, iar acum este şi reprezentantul în România al Flight Personnel Union (FPU), comunitatea angajaţilor din industria aviaţiei.

ZF a contactat reprezentanţii Wizz Air şi reprezentanţii investitorilor (AkademikerPension şi Ardevora Asset Management) în legătură cu această situaţie.