RETROSPECTIVĂ 2021: Cele mai importante evenimente din industria construcţiilor în 2021. Două tranzacţii, patru manageri noi şi un val de incertitudine au ţinut domeniul în priză

Autor: Alina-Elena Vasiliu 01.01.2022

După ce, în 2020, au fost la cârma economiei, construcţiile s-au mai temperat în 2021 şi au ajuns să se confrunte cu scumpiri istorice la materiale. Totuşi, proiectele au mers în mare parte mai departe, s-au semnat şi două tranzacţii răsunătoare şi s-au schimbat şi câteva nume la vârful unor companii de profil. Anul se încheie sub semnul incertitudinii însă, pentru că nu se ştie încă ce soartă vor avea facilităţile acordate la sfârşitul anului 2018 pentru construcţii, facilităţi care au revigorat un domeniu afectat puternic de lipsa de angajaţi.

 

Nume de cod: nZEB

Anul 2021 a adus, pe scena construcţiilor, un concept nou - nZEB (nearly zero-energy buildings), adică imobile cu consum de energie aproape de zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar şi printr-un grad ridicat de eficienţă energetică. Noul standard se aplică atât în sectorul clădi­rilor publice, cât şi în rândul celor private, fie ele locuinţe individuale, blocuri multifamiliale, clădiri de birouri sau alte tipuri de spaţii. Astfel, în România, la fel ca în toate celelalte state membre ale Uniunii Euro­pene, clădirile pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează în baza unei autorizaţii de construire emise începând cu 31 de­cembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB.