Asigurările cresc şi în pandemie, şi cu faliment. Piaţa asigurărilor din România, care până în prezent a ajuns la un grad de penetrare a asigurărilor în PIB de doar 1,15%, a avut întotdeauna un potenţial semnalat de-a lungul timpului de mai mulţi reprezentanţi ai pieţei

Autor: Mircea Nica 28.12.2021

Anul 2019 a fost ultimul an al unui parcurs normal privind evoluţia pieţei asigurărilor, înainte ca pandemia să complice existenţa multor industrii. Astfel, din prespectiva subscrierilor, piaţa asigurărilor a ajuns la un nivel semnificativ al subscrierilor, respectiv aproape 11 mld. lei, consemnând cel mai mare avans al ultimilor 10 ani, de peste 13%.

Deşi efectul negativ al contextului pandemic nu şi-a arătat pe deplin impactul asupra subscrierilor de la finalul anului 2020, când volumul primelor brute subscrise a atins un nou nivel de 11,5 mld. lei, ritmul de creştere a fost semnificativ diminuat, acesta ajungând la 4,7% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, de-a lungul anului s-au observat anumite stagnări, ba chiar scăderi ale subscrierilor atât din partea jucătorilor din piaţă, cât şi la nivelul segmentelor de business.