Încasările nete din TVA au crescut în primele 11 luni din acest an la 72,79 miliarde lei, cu 36,2% mai mult decât în perioada similară din 2020, când au fost însă aplicate anumite măsuri pentru combaterea impactului pandemiei

Autor: Roxana Rosu 27.12.2021

Încasările nete din TVA, reprezentând diferenţa dintre sumele colectate şi cele restituite, au crescut în primele 11 luni din 2021 la suma de 72,79 miliarde lei, cu 36,2% mai mult decât în perioada similară de anul trecut, având o pondere de 6,1% din PIB, arată execuţia bugetară publicată de Ministerul de Finanţe.

TVA reprezintă 21% din totalul veniturilor bugetare.

În acelaşi timp, restituirile de TVA s-au ridicat la 20,74 miliarde lei, cu 7,4% peste nivelul înregistrat în ian-nov 2020.

Evoluţia încasărilor din TVA a fost influenţată de baza redusă aferentă anului trecut, când au fost implementate măsurile de amânare a termenului de plată a TVA, în vederea reducerii impactului pandemiei asupra economiei, de recuperarea parţială a TVA amânat la plată în 2020, respectiv de redresarea bazei macroeconomice relevante.

Potrivit unui raport publicat la începutul lunii decembrie de Comisia Europeană, România se afla în 2019 pe primul loc între statele membre UE la neîncasarea TVA. Totodată, România şi-a adâncit pierderile din TVA cu 6 miliarde de euro faţă de anul precedent din raport.

Cele mai mici deficite de TVA înregistrează Croaţia (1%), Suedia (1,4%), şi Cipru (2,7%), iar cele mai mari România (34,9%), Grecia (25,8%) şi Malta (23,5%), potrivit datelor analizate de firma de consultanţă PwC.

La rândul lui, Vlad Boeriu, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul firmei de consultanţă Deloitte, veniturile din TVA sunt estimate în acest an la 79 de miliarde de lei, în creştere cu peste 30% comparativ cu 2020, însă, dincolo de faptul că se raportează la un an extrem de dificil pentru activităţile economice, în care veniturile din TVA au scăzut comparativ cu anul anterior, încorporează şi plăţile amânate anul trecut.