Cum am trăit ca ziarist al paginii ZF de burse anul 2021

Autor: Liviu Popescu 27.12.2021

Sediul BVB, undeva în vara anului 2021. “Clar le trebuie o încăpere mai mare”, şoptea o voce de prin spatele sălii în timp ce ochii holbaţi încercau să aproximeze cam câţi oameni eram atunci în sală. Năucul posesor al vocii, captivat de chicotele, camerele de filmat, flash-urile aparatelor, şoptise îndeajuns de încet încât să mai audă doar doi-trei curioşi de lângă. Printre care şi eu.

Şi aşa era.

După zeci de evenimente, zeci de cafele băute pe stomacul gol şi fără strop de zahăr, mii de litere şi cifre fără număr cu o singură menire – de a se transforma în ştiri, mă găseam din nou într-o sală neîncăpătoare şi cu obiceiul ciudat de a exaspera tasta de refresh a ferestrei din laptopul chinezesc: La ce preţ deschide acţiunea asta? Ce verdict îi dă piaţa? Ce avere are antreprenorul? Deşi mai trecusem prin aceleaşi emoţii, totul parcă era ca la început.

Pe urmă fugeam fie acasă fie la redacţia de pe Strada Polizu. Începea acea căutare de după-amiază. “Salut – vorbim 20-30 minute pentru emisiunea pe burse? Dacă poţi chiar video, este super” – probabil unora dintre voi care citiţi acest material vă sună cunoscut. După sute de interviuri emoţia discuţiei încă este ca prima ediţie a emisiunii, din primăvara lui 2020. Am dialogat cu antreprenori, investitori, analişti, brokeri, administratori cu miliarde de lei – fonduri mutuale, fonduri de pensii. Iar pentru faptul că aţi fost alături de noi – vă mulţumesc.

Etajul 14 al sediului Bursei de Valori Bucureşti de la Piaţa Universităţii. O nouă zi, o nouă listare şi o companie care îşi croieşte propriul drum în arena tranzacţionării: angajaţi, brokeri, analişti, investitori, ziarişti, antreprenori. Eram cu toţi martorii ai unui nou început.

Ziua nici nu mai are importanţă pentru că până la urmă chiar dacă fiecare eveniment este unic în propriile detalii, cu câte un actor în rolul principal de fiecare dată, începuturile par a fi toate la fel: emoţie, nervi, entuziasm. Până la urmă ochii care nu se văd chiar se uită.

Doar că în 2021 unii s-au ambiţionat să demonteze fir cu fir această expresie şi să ne ţină de fiecare dată cu ochii pe bursa de valori, cu atenţia îndreptată spre cifre şi urechile ciulite spre orice le iese din gură, spre orice plan, orice mişcare: acei unii au fost antreprenorii.

Ca ziarist al paginii de burse a ZF de departe personalitatea anului 2021 pentru mine a fost antreprenorul care a înţeles că prin listarea pe piaţa de capital se poate obţine finanţare pentru dezvoltarea business-ului fără pierderea controlului majoritar/semnificativ.

25 de companii antreprenoriale au atras finanţări prin obligaţiuni, 23 de companii şi-au listat acţiunile. Ministerul Finanţelor a înţeles în sfârşit că cei mici, numeroşi la număr, au putere financiară îndeajuns de mare încât să aloce câteva miliarde de lei bune. Băncile au venit la Bursă.

Zeci de evenimente de scris, de acoperit, de contextualizat. Le-am trăit. Am trăit emoţia primei deschideri bursiere, am văzut verdele puternic aprins dat de piaţă faţă de plasamentul privat, dar am trăit şi roşul închis din prima şedinţă şi am contextulizat încercând să văd în spatele cifrelor.

Noi am scris, am calculat, am analizat, am atras atenţia cu privire la riscuri. Iar voi aţi decis. După toate astfel de evenimente au apărut şi investitorii noi. Iar aici a trebuit să ne adaptăm şi noi – cei care scriem pe pagina 4.

A trebuit să gândim moduri în care să scriem cât mai simplu şi mai scurt atât pentru cei care se gândesc să investească dar încă nu au făcut-o dar şi pentru cei care au 2-3 săptămâni de tranzacţionare, având în minte în acelaşi timp faptul că scriem şi pentru cei cu ani de zile şi informăm atât pe cei care au miliarde de lei în banii noştrii pentru pensie.

O adaptare, mai degrabă la zilele în care pictograma Zoom ocupă un loc fruntaş pe desktop, a fost şi realizarea Emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi – de luni până vineri de la ora 9:30 pe zf.ro, facebook, youtube.  Am discutat despre debutul cu stângul al unor companii, despre creşterile altora, despre ce se află în spate şi ce învăţăminte se pot trage.

Un proiect editorial al ZF realizat cu sprijinul Bursei de Valori. Mulţumesc celor care ne-au fost alături, celor care ne vor fi alături şi celor care au auzit zilnic “până data viitoare fir întins la acţiuni câştigătoare!”

Un an 2021 care cu siguranţă va ramăâne întipărit în istoria economică, în manualele de economie care reflectă Bursa de Valori Bucureşti, în mintea şi mind setul investitorilor şi antreprenorilor. Pentru ca până la urmă totul este despre investiţii – de la o cană cu ceai încălzită la aragaz (Romgaz, Transgaz), una cu vin fiert (Purcari), la companii care ne pun în mişcare (Petrom) sau ne ţin în mişcare (Alro Slatina, Electrica, Transelectrica). Sau până la faptul că de Crăciun când vin nepoţii în vizită le facem o surpriză cu banii din fondurile mutuale sau din pensia privată.

Dar şi în cazul meu, un an în care de la cap la coadă adormeam cu Wall Street (şi din primăvara UiPath) la 23:00 şi începeam la 9:00 – 9:30 fie cu primele informaţii la BVB fie cu acea cafea fără strop de zahăr într-o sală mult prea mică pentru câte evenimente au fost anul acesta.