Sectorul mondial al transporturilor se pregăteşte pentru un nou an de turbulenţe severe

Autor: Catalina Apostoiu 29.12.2021

De la navigatorii care refuză să se întoarcă la lucru, la şoferii de camioane ale căror temeri privitoare la închiderea graniţelor în contextul pandemiei sunt mai puternice decât atracţia salariilor mai mari, industria transporturilor se pregăteşte pentru un nou an complicat, plin de turbulenţe la nivelul lanţurilor de aprovizionare, scrie Bloomberg.

În condiţiile în care pandemia accelerează, iar guvernele înăspresc restricţiile, companiile de logistică din întreaga lume, de la giganţii mondiali la micile afaceri, întâmpină dificultăţi în a găsi suficientă forţă de muncă.

Potrivit International Road Transport Union, aproximativ o cincime din numărul total al poziţiilor vacante de şofer de camion sunt neocupate, deşi mulţi angajatori oferă salarii mai mari. Unele segmente ale sectorului transportului maritim trag de asemenea semnalul de alarmă cu privire la perspectivele viitoare legate de angajări.

“2022 se profilează ca a fi un nou al de perturbări severe”, arată Simon Heaney, analist la Drewry. “Virusul ne arată din nou că are totul sub control”.

Pe măsură ce noua tulpină de coronavirus se răspândeşte, muncitorii care livrează bunuri de pe nave şi camioane resimt din plin impactul unui lanţ de aprovizionare cuprins în continuare de haos. În aceste condiţii, unii refuză contractele, în timp ce alţii îşi caută de muncă în alte sectoare, spun companiile.