Acţiunile Norofert, “raliu” de peste 20% marţi după ce acţionarii au respins o majorare de capital, dar au aprobat un proiect de investiţii şi o emisiune de obligaţiuni. Ce spun brokerii

Autor: Tibi Oprea 28.12.2021

Acţiunile producătorului de îngrăşăminte organice Norofert (simbol bursier NRF) se apreciau marţi în timpul şedinţei cu peste 20%, pe fondul unor tranzacţii de 280.000 de lei, după ce compania a derulat Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA), potrivit datelor agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

Marţi la ora 13.30, acţiunile NRF afişau o creştere de 17,7%, până la 8,33 de lei pe unitate.

“Au fost aprobate puncte de pe ordinea de zi pe care investitorii probabil le-au considerat motive bune pentru a cumpăra acţiuni NRF. Având în vedere că alte ştiri nu au apărut recent, cel mai probabil este vorba de acele hotărâri AGA, printre care se numără aprobarea unui proiect de investiţii şi aprobarea unei emisiuni de obligaţiuni”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring, pentru ZF.

Pe de altă parte, investitorii au respins în cadrul AGEA o majorare de capital social prin aport în numerar, prin emisiunea unui număr de 750.000 de acţiuni noi, cu o valoare nominală de 0,4 lei pe unitate, cu preţul de emisiuni pe acţiuni calculate după modalitatea propusă în convocator.

“În ultimul timp pe AeRO, majorările de capital au avut tendinţa de a pune presiune pe preţ, chiar şi NRF a scăzut la anunţul convocatorului. Acum, majorarea de capital nefiind aprobată, preţul s-a întors în zona de dinaintea convocatorului. Percepţia investitorilor ar putea fi că preţul nu o sa mai scadă după modelul ultimelor majorări”, explică Mihai Nichişoiu, senior broker în cadrul TradeVille.

Mihai Nichişoiu adaugă faptul că “aprecierea acţiunilor NRF vine pe fondul unor creşteri semnificative ale cotaţiilor bursiere acum la final de an, atât pe piaţa AeRO, cât şi pe segmentul principal”.

Tot în AGEA s-a aprobat proiectul de investiţii în ferma societăţii achiziţionată în Zimnicea, investiţie efectuată conform aprobării dată de adunarea generală extraordinară a acţionarilor din 23 iunie 2021, în baza căreia au fost achiziţionate bunuri mobile şi imobile cu o valoarea de 5,1 mil. lei, reprezentând baza materială a fermei din Zimnicea, şi părţile sociale ale Agroprod Cev cu valoarea de 3,6 mil. lei având în vedere suprafaţa de teren arendată de această societate de 750 ha, preţ ce se poate majora cu 900 euro/ha dacă suprafaţă de teren arendată va fi mai mare de 750 ha, până la data de 15 februarie 2022, până la suprafaţa ţintă de 1.000 ha.

Investiţiile suplimentare ce urmează a fi făcute vor consta în construcţia de silozuri, hale în incinta fermei, realizarea unui sistem de irigaţii şi achiziţia de utilaje necesare, limita superioară a valorii investiţiilor suplimentare fiind de 1,5 mil. euro, investiţii care se vor face direct de către Norofert sau prin Agroprod Cev, ca deţinătoare a contractelor de arendă.

“Achizitia acestei societăţi putea să fie finanţată din fondurile proprii Norofert, dar am concluzionat că nu este un pas strategic adecvat pentru societatea noastră. Astfel, putem să ne asigurăm cu aceste fonduri proprii investiţiile în ferma de la Zimnicea, eliminând necesitatea începerii unui MCS cu aport în numerar”, a declarat Vlad Popescu, CEO-ul Norofert.

Totodată, s-a aprobat aplicarea în scopul cofinanţării acestor investiţii prin obţinerea de fonduri europene, în limita sumei de 1,2 mil. euro, precum şi pentru a aplica la orice alt program publice de cofinanţare, precum IMM Agro sau IMM Invest.

De asemenea, s-a aprobat mandatarea Consiliului de Administraţie pentru prospectarea în vederea achiziţiei de afaceri din domeniul agricol, complementare sau concurente cu activitatea Norofert şi negocierea şi încheierea de achiziţii de participaţii în cadrul societăţilor comerciale de acest tip, în limita valorică cumulativă de 30 mil. lei până la 31 decembrie 2023.

Acţionarii au aprobat şi emisiunea (prin una sau mai multe runde de emisiune) de obligaţiuni corporative neconvertibile în acţiuni, negarantate şi cu opţiune de răscumpărare înainte de scadenţă la iniţiativa societăţii, în limita maximă a 3 mil. euro, fiecare obligaţiune urmând a fi emisă în lei sau în euro, cu o valoare nominală de 100 de Lei (sau echivalentul în euro al acestei valori, după caz), o scadenţă de maxim 5 ani şi o valoare maximă a dobânzii de 10% pe an, plătibilă trimestrial sau semestrial, respectiv admiterea la tranzacţionare a acestor instrumente.

În AGOA, acţionarii au aprobat revocarea auditorului MGMT Audit & BPO, respectiv alegerea ca auditor a Deloitte Audit.

Acţiunile NRF înregistrează o creştere de 28% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 76,8 mil. lei. Compania are 142,8 milioane de lei capitalizare, arată datele BVB.

Norofert este deţinută în proporţie de 36,4% de Vlad Andrei Popescu, fondator şi CEO, în proporţie de 17,2% de Ileana Popescu, respectiv în proporţie de 11,6% de Marius Alexe.