Andrei Popa, Etex: Costurile producţiei de materiale de construcţii au urcat cu 30-70% din cauza scumpirilor din energie

Autor: Bogdan Alecu 29.12.2021

Efectul scumpirilor generate de creşterea preţurilor la electricitate şi gaz s-a simţit în toate industriile, de la alimente la supply chain şi până la piaţa imobiliară şi mai ales pe segmentul materiilor prime şi a materialelor de construcţii.

“Putem vorbi despre creşteri de costuri care variază de la 30% la 70%, în funcţie de grupa de produse comercializate. În ceea ce priveşte ţările vecine României, situaţia este similară în cea mai mare parte. Aş puncta, totuşi, o diferenţă – faptul că preţul gazului la noi în ţară este mult mai ridicat decât în alte ţări din zonă. De altfel, statisticile arată faptul că, atât gazul, cat şi electricitatea, au înregistrat creşteri record, în zile consecutive pe piaţa SPOT în România, în condiţiile în care, în Polonia, de exemplu, preţurile s-au menţinut la un nivel satisfăcător. Sperăm ca lucrurile să se reglementeze în aşa fel încât climatul de business actual să devină mai prietenos cu acele companii care îşi doresc să investească în România, aşa cum o fac deja de ani buni”, a spus Andrei Popa, Country Sales Manager Romania & SEE Etex Siniat Building Performance, producătorul de gleturi, tencuieli şi sisteme de gips-carton pentru pereţi despărţitori, tavane, placări interioare şi exterioare.