BRK Financial Group devine market maker pentru acţiunile Aquila, principalul jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, listat în noiembrie la BVB

Autor: Cristina Bellu 29.12.2021

Aquila, cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, listat în noiembrie la BVB sub simbolul AQ, anunţă că BRK Financial Group, singurul intermediar listat la bursa de la Bucureşti, va activa ca market maker pentru obligaţiunile companiei, începând cu data de 29 decembrie.

„Avem obiective ambiţioase de creştere prin valorificarea oportunităţilor de pe piaţă şi a fondurilor atrase recent de la investitori. Ne dorim ca acţiunile Aquila să fie incluse în componenţa indicilor bursieri locali şi internaţionali, iar colaborarea cu BRK Financial Group ne va ajuta semnificativ în acest demers, precum şi în îndeplinirea obiectivului nostru de a aduce valoare adăugată acţionarilor şi investitorilor prin creşterea lichidităţii”, spune Jean Dumitrescu, director Relaţii cu Investitorii Aquila.  

Aquila s-a listat pe 29 noiembrie pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, după încheierea cu succes a celei mai mari oferte publice iniţiale derulată până în prezent de o companie antreprenorială pe piaţa de capital românească, în valoare de 367 milioane de lei.

La o lună de la listare, capitalizarea companiei este de 1,1 miliarde de lei. 

„Programul de Market Maker al Emitentului şi-a demonstrat în decursul acestui an utilitatea şi eficienţa. Dacă la finalul anului 2020 aveam opt instrumente financiare incluse în acest program, acum, la un an distanţă, avem 18 astfel de instrumente. Îmbunătăţirea lichidităţii pieţei şi implicit a fiecărui emitent este unul dintre obiectivele noastre şi vom continua să depunem eforturi în acest sens”,  adaugă Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.  

Activitatea de Market Maker al Emitentului va fi prestată de BRK Financial Group în baza unui contract semnat cu Aquila. Acţiunea AQ este al 13-lea instrument financiar pentru care echipa BRK oferă servicii de Market Maker al Emitentului.

„Salutăm decizia companiei Aquila de a apela la serviciul de Market Making al Emitentului oferit de BRK Financial Group, la scurt timp după listare. Lichiditatea contribuie pe termen lung la reducerea volatilităţii şi implicit a riscului asociat. Am observat empiric că în topul rulajelor zilnice, acţiunile care au lichiditatea asigurată de către un market maker ocupă poziţii fruntaşe. Angajamentul nostru în cadrul acestui parteneriat constă în cotarea unui volum de minim de 50.000 de acţiuni (atât pe sensul cumpărare, cât şi pe sensul de vânzare). Bazându-ne pe experienţa dobândită în cadrul altor parteneriate, am calibrat parametrii de cotare astfel încât compania să îndeplinească exigenţele FTSE Russell din punct de vedere al lichidităţii pentru a fi inclusă în componenţa seriilor de indici dedicaţi Pieţelor Emergente”, explică Monica Ivan, Director General BRK Financial Group.  

Numărul total al instrumentelor financiare listate la BVB care beneficiază de servicii de Market Maker al Emitentului ajunge astfel la 18, dintre care 17 acţiuni şi o emisiune de obligaţiuni.

Market Makerul Emitentului este participantul la sistemul de tranzacţionare al BVB care şi-a asumat rolul de a susţine lichiditatea unui instrument financiar.